DAČIĆ: Vučića u Berlinu očekuju pritisci, zato su važni sastanci sa Putinom i Đinpingom

DAČIĆ: Vučića u Berlinu očekuju pritisci, zato su važni sastanci sa Putinom i Đinpingom


Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlinu očekuju izuzetni pritisci u vezi sa Kosovom zbog čega su veoma važni i sastanci koje će u Pekingu imati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Ne očekuju se pritisci da se u Berlinu donese neki okvir o sadržaju sporazuma sa Prištinom, ali će svakako biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog bez obzira da li će Priština ukinuti takse ili ne”, rekao je Dačić.

On je naveo da je sastanak u Berlinu, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron a na koji su pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez znanja Brisela, šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i drugih članica EU.

Navodeći da Vučić trpi izuzetne pritiske, između ostalog i da se obustavi kampanja Beograda da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova, Dačić kaze da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa predsednikom Kine, koja je važan i jak saveznik Srbije, ali i Putinom.

Dačić je rekao da se u svetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove po pitanju KiM i istakao da to nije tačno, navodeći da mu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče ponovo rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu.

“Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15.45, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku”, rekao je Dačić i dodao da je unutrašnja stabilnost u Srbiji važna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i dodao da se stvara slika da postoji politička neizvesnost, koja potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu.

 

Pročitajte još:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar