Vesti
07.05.2020. 11:52
R. E.

DAN POSLE: Slobodno kretanje i mere koje ostaju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji je jutros u pet sati završen poslednji policijski čas, koji je u okviru vanrednog stanja bio uveden u borbi protiv širenja novog koronavirusa.

Skupština Srbije sinoć je ukinula vanredno stanje, uvedeno 15. marta, pa više neće biti zabrana kretanja, ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Stariji od 65 godina mogu da se kreću bez ograničenja, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Rukavice i maske će biti obavezne u javnom prevozu, restoranima i kafićima, a fizička distanca ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Bioskopi i pozorišta će do daljnjeg biti zatvoreni.

Od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke.

Od juče je van snage 11 uredbi koje je država donela, a na snazi je ostalo još 15 koje mahom govore o rokovima za plaćanje pojedinih poreza kao i one uredbe koje se odnose na ekonomske mere koje je država donela.

Van snage je Uredba o merama za vreme vanrednog stanja koja, između ostalog, zabranjuje kretanje za vreme vanrednog stanja na javnim mestima, odnosno van stanova i kuća.

Zatim, prestala je da važi Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kojom je poslodavac za vreme vanrednog stanja bio dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca (rad na daljinu i rad od kuće)...

S obzirom da Poreska uprava za vreme vanrednog stanja nije naplaćivala dug za porez kroz postupak prinudne naplate, ukidanjem vanrednog stanja, to je ponovo moguće.

Prestala je da važi i uredba koja je omogućavala državi da koristi i preusmerava novac i rezerve iz budžeta za vreme vanrednog stanja.

Od juče praktično ponovo teku rokovi za podnete tužbe u parničnom postupku, privatne tužbe u krivičnom postupku, predlozi za pokretanje vanparničnog postupka, tužbe u upravnom sporu, ustavne žalbe i drugo, a prestaje da važi i uredba koja je propisivala način učešća optuženog na suđenju na glavnom pretresu za vreme vanrednog stanja.

Takođe, ograničene cene i količine zaštitnih medicinskih sredstava namenjeni borbi protiv korona virusa stavljaju se van snage.

Više nisu na snazi ni Uredba o posebnim tehničkim zahtevima, standardima i primeni medicinskih sredstava za vreme vanrednog stanja, o dodatnom zaduživanju uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, ispravama, organizovanju rada ustanova socijalne zaštite...

Međutim, za one koji su prekršili sve navedene akte države za vreme vanrednog stanja primenjivaće se odredbe tih uredaba bez obzira što je ukinuto vanredno stanje.

Kada je reč o propisima koji ostaju na snazi, a njih je 15, oni i dalje važe do stupanja na snagu odgovarajućih zakona.

Tako, stranke u postupcima pred državnim i pokrajinskim organima i organizacijama, jedinicama lokalne samouprave, ustanovama, javnim preduzećima, ne mogu da snose posledice svog nepostupanja u rokovima propisanim u skladu sa zakonima kojima se uređuje opšti upravni postupak...

Za sada važi i uredba o ulaganju za vreme vanrednog stanja deviznih sredstava kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita, o pomerenim rokovima za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja korisnika budžeta, uredba o izdavanju dužničkih hartija od vrednosti, pomeranju roka za podnošenje tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja za vreme vanrednog stanja.

Za privredu je važno da zna da sve fiskalne pogodnosti, direktna davanja, program za održavanje likvidnosti, pomoć poljoprivrednicima, garantna šema, i druge mere koje je država donela kao vid pomoći, i dalje važe, kao i one koja se odnosi na usaglašavanje međugradske vožnje, međunarodnih dozvola za prevoz tereta...

Izmenjeni rokovi za održavanje redovnih sednica skupština privrednih društava i dostavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja i za druga pravna lica, kao i rokovi za podnošenje prijava za porez na dobit i poreza na prihod od samostalne delatnosti, važenje licenci revizora i procenitelja, i dalje su na snazi.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve