Vesti
26.10.2023. 10:30
Beta

Zdravstvo

Koji lekari najviše fale u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će u narednom periodu u Srbiji biti više magnetnih rezonanci, kao i da će termini za preglede na tim aparatima biti bolje raspoređeni.

"Ne možemo raditi u jednoj smeni na tako skupom aparatu, mora se raditi u dve smene. Minimum pregleda koje možete da uradite za 12 sati rada je 24", rekla je Grujičić za Radio-televiziju Srbije.

Navela je da će sve biti centralizovano i da će Ministarstvo zdravlja u svakom trenutku imati podatke koji aparat koliko radi.

"Biće jasno da će direktori morati da ponesu određenu vrstu odgovornosti", kazala je ona.

Upitana da li Srbiji nedostaju radiolozi, anesteziolozi, pedijatri i lekari opšte prakse, ministarka je rekla da nedostaju i urgentaši, patolozi, dečji psihijatri i dečji neurolozi.

"Manjak je čak i u Kliničkom centru i radiologa i anesteziologa i to po sadašnjem kadrovskom planu. Vidite da se sve intervencije rade, cilj je da to bude bezbolno, tako da će tih ljudi trebati sve više i više", rekla je Grujičić.
 
 

Komentarišući to što će 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji u četvrtak dobiti ugovore o radu, ministarka je istakla značaj zapošljavanja i zadržavanja najboljih studenata u Srbiji, navodeći da su neki od njih odustali od svojih prvih želja za zaposlenje i shvatili da mogu da pomognu i u drugim poslovima.

"Ne smemo zaboraviti ni decu koja su radila u kovidu. Ministarstvo ima mnogo prijava, nije laka situacija, ali nadamo se da ćemo u narednom periodu moći da sve to završimo onako kako treba", rekla je ona.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najavljena velika nabavka bolničkih aparata
srce, ekg, bolnica

Predsednik Srbije

11.10.2023. 13:37

Najavljena velika nabavka bolničkih aparata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak nabavku magnetnih rezonanci, mamografa, rendgena i ultrazvuk mašina vrednih "više destina miliona evra".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve