Davutoglu: Turska spremna da sarađuje s EU, ali i da uđe u EU

Davutoglu: Turska spremna da sarađuje s EU, ali i da uđe u EU

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert


Lideri EU sastaće se danas sa Davutogluom u pokušaju da pritisnu Ankaru da pomogne u zaustavljanju priliva izbeglica i migranata u Evropu

Turska je spremna da sarađuje sa Evropskom unijom u rešavanju izbegličke krize, a spremna je i da postane članica EU, poručio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu uoči početka samita EU i Turske u Briselu.

On je rekao da ovaj samit sam po sebi pokazuje koliko je Turska neophodna za EU, i obrnuto, prenosi Rojters.

– Mnogo je izazova ispred nas. Jedini način da na njih odgovorimo jeste solidarnost –  istakao je Davutoglu.

Kako je dodao, evropski kontinent je zajednički i treba sagledati celovitu sliku, a međusobna solidarnost je potrebna ne samo kad je reč o neregularnoj migraciji, već i o budućnosti našeg kontinenta.

– Siguran sam da će ti izazovi biti rešeni kroz našu saradnju i Turska je spremna da sarađuje sa EU. Turska je spremna i da postane članica EU – rekao je turski premijer.

On je izrazio nadu da će se današnji samit fokusirati ne samo ne neregularnu migraciju, već i na proces pristupanja Turske EU, te da će to biti “uspešna priča i prekretnica u odnosima između Turske i EU u pozitivnom smislu”.

Lideri EU sastaće se danas sa Davutogluom u pokušaju da pritisnu Ankaru da pomogne u zaustavljanju priliva izbeglica i migranata u Evropu, navodi britanska agencija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar