Vesti
31.08.2020. 12:52
R. E. / nbcnews

Dejvid Blejn ima novu ludu ideju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poznati iluzionista i kaskader Dejvid Blejn, sledeću vratolomiju emitovaće uživo na svom Jutub kanalu. Njegov prvi veliki poduhvat u poslednjih deset godina zakazan je za 1. septembar u 15h, po našem vremenu.

https://www.youtube.com/watch?v=QwzvNAAqH3g

Događaj koji je nazvao “Uspon” podrazumeva da će Blejn pokušati da poleti uz pomoć balona ispunjenih helijumom. Prema prvobitnom planu trebalo je da leti iz Nju Džerzija do Njujorka preko reke Hadson 31. avgusta, ali je zbog logističkih problema, promenio lokaciju i pomerio podvig za prvi septembar. Novi plan je da je da let pokuša da izvede u Arizoni, gde će vremenski uslovi biti daleko povoljniji, najavio je u nedelju.

https://twitter.com/i/status/1300085715485638663

“Zbog složenosti ovog projekta, moj tim i ja morali smo da promenimo planove”, rekao je Blejn. Trenutna vremenska prognoza za Njujork najavljuje da će u ponedeljak vetar duvati brzinom do 3 metra u sekundi, prema sajtu Accuweather. “Sve zavisi od vetra”, kaže Blejn i navodi da će let pokušati da izvede 1. ili 2. septembra. Takođe, savetovao je zainteresovane da na linku za lajv strim podese opciju ‘podsetnik’ kako bi bili obavešteni kada eksperiment bude počeo.

Njegov cilj je da se uzdigne na otprilike 5500 metara iznad pustinje u Arizoni uz pomoć 52 balona, piše nbcnews.com.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ANDREW GOMBERT

“Uspon” je prvi Blejnov poduhvat koji će biti uživo emitovan još od 2002. godine, kada je izveo performas pod nazivom “Elektrifikovan”. Tom prilikom stajao je 72 sata na stubu okružen sa sedam “Tesla kalema” koji su neprekidno proizvodili električno pražnjenje od milion volti ili više. Nosio je opremu tešku 15 kilograma, uključujući “Faradejevo odelo”, dizajnirano da spreči električnu struju da putuje kroz telo. Tokom celog ovog testa izdržljivosti Blejn nije ni jeo ni spavao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/PETER FOLEY

Dejvid Blejn je tokom karijere izveo još nekoliko ovakvih testova izdržljivosti. Jednom prilikom je proveo sedam dana u kugli prečnika 2 i po metra ispunjenoj vodom, ispred Linkoln centra u Njujorku. Prilikom jednog drugog eksperimenta, bio je skoro 64 sata zarobljen u ogromnoj kocki leda na Tajm Skveru. Takođe, 1999. godine proveo je nedelju dana u plastičnom sanduku zakopanom ispod ogromnog rezervoara vode zapremine 3 tone. Tokom ovog eksperimenta unosio je samo nekoliko kašičica vode na dan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/RONI SCHUTZER ISRAEL OUT

“Uspon” je njegov drugi snimljen specijal tokom pandemije koronavirusa. Prvi je bio šou mađioničarskih trikova emitovan u aprilu na kanalu ABC, koji je snimljen preko video poziva, piše theverge.com.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/JUSTINE LANE

Blejn se tokom poslednje dve godine spremao za poduhvat “Uspon” tako što je, između ostalog, morao da postane licencirani pilot. Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je grupu balona uz pomoć kojih će Blejn pokušati da poleti, klasifikovala kao “eksperimentalnu letelicu”. Jutub je angažovao tim stručnjaka koji će biti Blejnovi savetnici, uključujući padobranca Luka Ejkinsa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve