“DELOVAĆEMO KAO NEZAVISNA DRŽAVA” Kurti: Uvešćemo mere reciprociteta Srbiji

“DELOVAĆEMO KAO NEZAVISNA DRŽAVA” Kurti: Uvešćemo mere reciprociteta Srbiji

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Premijer privremenih prištinski institucija, Aljbin Kurti, ponovio je da će prema Beogradu biti uvedene mere reciprociteta, jer, kako je naveo, “želi da Kosovo deluje kao nezavisna država, što i jeste”.

“Reciprocitet će se dogoditi jer smo odlučili da delujemo kao nezavisna država. Baš kao što jesmo. Reciprocitet je pokazatelj jednakosti, a ne kontramera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima kako bismo povećali zaposlenost i razvoj”, rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

On je govoreći na skupu u organizaciji kosovske privredne komore da bi trebalo ukloniti sve trgovinske barijere sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

“Ekonomija i pravda, rad i dobrobit biće naše teme. Ostale teme će takođe dobiti pažnju, ali ne u potpunosti. Suverenitet i nezavisnost imaju smisla samo kada ih sprovodimo. Želeli bismo da imamo više interakcije sa Albanijom. Prepreke sa Albanijom prevazilaze naše razlike. Postoje brojne anomalije u našim odnosima. Sa Severnom Makedonijom takođe imamo prepreke”, rekao je Kurti.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dodao je da Priština ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFT-a.

Kurti je rekao i da su za razliku od nekih poslanika građani shvatili šta je reciprocitet.

Povezane vesti – KURTI: I Tramp je rekao da je reciprocitet njegova omiljena reč

Nije slučajno, kazao je, to sto je odlučio da govori o trgovinskim barijerama i ekonomiji, jer će to biti prioriteti njegove vlade.

“Ostale teme će privući pažnju, ali nikad svu pažnju. Kosovo je suverena i nezavisna zemlja, ali suverenitet i nezavisnost imaju smisla kada imamo stanovništvo koje ne uživa u njima. Želeli bismo da koordiniramo s Albanijom tako da su naše razlike u ekonomiji i politici manje od onih jezičkih”, rekao je Kurti, preneo je prištinski Zeri.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar