Vesti
09.06.2019. 09:00
Marko R. Petrović

Demokrate u zoni sumraka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tek što se počelo pričati o ujedinjavanju tri stranke u "veliku Demokratsku stranku", usledili su potresi među demokratama. Hoće li se oni opet pocepati pre nego što se ujedine sa drugima?

 

Šta se danas dešava u Demokratskoj stranci, ponajmanje možda znaju njeni članovi. "Zona sumraka." "Ništa meni nije jasno." "Ovo mi liči na samoubistvo iz zasede". Samo su neki od komentara koje je nekoliko viđenijih demokrata, sada bez stranačkih funkcija, za "Ekspres" prokomentarisalo sukob na relaciji Zoran Lutovac - Radoslav Milojičić Kena.

Aktuelni stranački predsednik i bivši predsednik odbora DS-a u Smederevskoj Palanci sukobili su se na prošlonedeljnoj sednici Glavnog odbora. Kena je Lutovca optužio da je neprepoznatljiv, da stranka nema nikakvu politiku i da se utopila u Savez za Srbiju.
A upravo na toj sednici raspušteno je nekoliko odbora DS, pored ostalih i onaj u Smederevskoj Palanci, kojim je nekada rukovodio upravo Kena. Uz taj, raspušteni su i odbori u Aleksandrovcu, Trsteniku, Kovinu i Plandištu.

Zanimljivo je i da do sukoba dolazi u trenutku kada su "počeli radovi" na stvaranju unije Demokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke (koje su i potekle iz DS-a). Prema nekim spekulacijama, iza svega stoji i želja nekadašnjeg potpredsednika DS-a Dušana Petrovića, sada predsednika Političkog saveta i, po mnogima pravog lidera, Zajedno za Srbiju, da svojevrsnim pučem izboksuje da, nakon ujedinjenja, novi predsednik DS-a bude Nebojša Zelenović, sadašnji predsednik ZzS.

Mnogi među demokratama su svesni problema koji postoje u stranci - od finansiranja do nedefinisane politike. Niko, međutim, o tome ne želi da govori javno.
"Slojeviti su to problemi. Kad nemaš politiku, onda se baviš perifernim stvarima, a pre svega juriš „unutrašnjeg neprijatelja" - nezvanično govori nekada visoki funkcioner DS-a.", čije se ime u ovim pričama, bar za sada, ne spominje.
On ima i svoje viđenje o tome šta se krije iza svega.
"Njih nekoliko se nada poslaničkoj plati i to je to. Žele samo da se uvuku u Skupštinu na jeftine ćevape. A kako stranka sama ne može da pređe cenzus, to pokušavaju da urade preko Saveza za Srbiju.", kaže sagovornik "Ekspresa".
Istina jeste da su demokrate na poslednjim izborima u Beogradu ostale dobrano ispod cenzusa (dobili svega dva odsto), te da im ni sva potonja istraživanja ne daju gotovo nimalo šanse da samostalno uđu u parlament. A ako budu deo Saveza, sigurno će dobiti neko poslaničko mesto. Ali o tome ko će ta mesta zauzeti, sigurno se neće pitati samo demokrate.

Akteri ove priče, kao i oni koji se spominju u spekulacijama se, međutim, ne oglašavaju. Lutovac se ne javllja na telefon i ne odgovara na poruke, baš kao ni Milojičić. Na pozive ne odgovara ni Dušan Petrović.
Za razgovor je spreman bio samo Balša Božović, nekadašnji predsednik beogradske organzacije Demokratske stranke, a kojeg su mnogi svrstali uz Kenu, navodeći čak da je i on na Glavnom odboru kritikovao Lutovca.

Božović, međutim, kaže da to nije istina iz dva razloga. Prvi je taj što inače podržava Lutovca, a drugi je mnogo prozaičniji - što uopšte nije prisustvovao raspravi na Glavnom odboru.
"Ne znam ko me smešta u tu priču. Došao sam na sednicu samo da dam kvorum, ali sam onda morao da odem. Uopšte nisam bio na raspravi - kaže Božović za "Ekspres", a onda dodaje da je „prenaduvana" i priča o sukobu između Lutovca i Milojičića.
"Kena uopšte nije napao Lutovca. On je samo rekao kakvo je njegovo viđenje stvari. Njih dvojica nemaju isto mišljenje o mnogim stvarima, ali tako funkcioniše Demokratska stranka. Nije to ništa strašno. A to da sam ja za rušenje Lutovca je potpuna neistina. Ja sam protiv rušenja predsednika DS-a, i mislim da je važno da on nastavi da radi u punom kapacitetu.", kaže Božović.

Priča o tome da iza svega stoje Dušan Petrović i Nebojša Zelenović, prema njegovim rečima, nije realna jer se "dosta toga promenilo od 2014. godine kada se DS poslednji put pocepala".
"Dosta je promenjeno i u DS-u i u drugim političkim subjektima i njihovom odnosu prema DS-u.", kaže Božović.

A na komentare da iza svega stoji tuča za neke buduće poslaničke mandate, nekadašnji predsednik beogradskog DS-a odgovara iskreno: "Meni to nije bitno. Ali, svako ima svoje lične ambicije. Imaćete izbore, ne samo republičke nego i lokalne. Svako može da se kandiduje na toliko mesta, da je pitanje imamo li mi u ovoj situaciji uopšte dovoljno kandidata za sve te pozicije".

On dodaje da ujedinjenje tri stranke jeste bila glavna tema Glavnog odbora i negira mogućnost da će doći do cepanja DS-a u trenutku kada se govori o ukrupnjavanju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve