Vesti
19.01.2023. 20:55
Beta

Derek Šole

"ZSO neće ličiti na Republiku Srpsku"

Derek Šole 12.1.2023
Izvor: EPA / STR

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je za SAD značajno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana, ali da ona neće biti nalik Republici Srpskoj.

"Za nas je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali postoji velika razlika između Republike Srpske i buduće ZSO. To nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku", rekao je Šole za televiziju N1.

On nije želeo da govori o mogućim nadležnostima ZSO, rekavši da se ti detalji moraju "izglancati" kroz dijalog.

Šole, koji je prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd, kazao je da će članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama biti teško ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, ali da će SAD nastaviti da se zalažu za to.

"Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije", naveo je američki diplomata.

Šole nije želeo da govori o pojedinostima francusko-nemačkog predloga za Kosovo, rekavši samo da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

"SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, čiji je cilj normalizacija odnosa u pravcu međusobnog priznanja", kazao je Šole.

Upitan o slobodi medija u Srbiji, Šole je naveo da se SAD uvek time bave, i da je prilikom prošlonedeljne posete regionu poručio da će tako biti i ubuduće, jer su medijske slobode "prioritet za SAD u svim delovima sveta".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su sve razgovarali Vučić i Šole
1

Sastanak u Beogradu

12.01.2023. 17:38

O čemu su sve razgovarali Vučić i Šole

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom pozvao je SAD da podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima i da nastavi dijalog sa Beogradom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve