Vesti
09.01.2021. 19:56
Tanjug

"Deveti januar - dan srpskog naroda, slobode i državnosti"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je danas da postojanje 9. januara - Dana Republike Srpske nije upitno i da okolnosti pandemije virusa korona nisu promenile ništa u vezi s tim.

Dodik je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, za RTRS rekao da Dan Republike ne može da bude promenjen, kako je naveo, "inkvizicijskim odlukama međunarodnih sudija ili pak, nekog samozvanog visokog predstavnika ili bilo koga drugog".

Dodik je istakao da će 9. januar definitivno ostati dan srpskog naroda, slobode i državnosti.

"Mi smo se borili za slobodu da bismo imali državu, mi od toga ne bežimo i nećemo da se krijemo. Generacije su stvorile Dan Republike i važno je da on ostaje budućim generacijama i to ne da bismo iritirali druge, već zato što to nama pripada, ovo je naše, mi smo se za ovo borili stotinama godina", naglasio je Dodik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT

On je rekao da su se Srbi na ovim prostorima još od vremena turske okupacije, pa sve do 9. januara 1992. godine borili za državu zajedno sa Srbijom.

"Nisu se borili za neku BiH. Mi se ne borimo ni danas za BiH, ona je za nas nametnuti okvir u kome mi još uvek trpimo. Ništa dobro nismo dobili od BiH, nema nijednog elementa koji bi u ovih 20 i više godina mogao da se pokaže kao neka dobrobit", smatra Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska neupitna i da je neće uništiti kojekakvi pozivi na ustavne promjene.

"Nema tih promena. Mi smo protiv novog visokog predstavnika, on nije ovde dobrodošao, ko god bio. Visoki predstavnik je pokazao da je antisrpski nastrojen, jer je tako nastupao...Novi predstavnik dolazi kao muslimanski podanik koji treba da devastira Republiku Srpsku i srpski narod i njen identitet, da napravi neku kvazimuslimansku državu koju oni sami ne mogu da naprave, pa prizivaju razne intervencije", ocenio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve