Vesti
09.03.2023. 13:16
R. E.

9. mart 1991.

Zabranjen miting u Beogradu, a došlo 100 hiljada ljudi (VIDEO)

Vuk Drašković 9.3.2023.
Izvor: EPA / Zelko_Gluhin

Trideset dve godine prošle su od kako je Vuk Drašković sa balkona Narodnog pozorišta na beogradskom Trgu republike komandovao "Juriš!“, a hiljade opozicionih demonstranata ga poslušale i jurnule na policijske kordone i vodene topove.

Bilo je to, naravno, tek pošto je policija prethodno pokušala da ih spreči da na centralnom beogradskom trgu održe prve velike demonstracije nezadovoljnih politikom koju je vodio Slobodan Milošević.

 

Nije, međutim, sam Milošević bio meta. Ruku na srce, mnogi u tom trenutku nisu previše ni zamerali što je vodio politiku koja je, ispostaviće se kasnije, Srbiju vukla u stradanje, inflaciju, izolaciju, pa na kraju krajeva i rat sa NATO-om. Istini za volju, i SPO, stranka kojoj je na čelu bio Drašković, slala je nekoliko meseci kasnije svoju paravojsku – Srpsku gardu – u Krajinu.

Cilj demonstranata bio je, naime, "oslobađanje“ Televizije Beograd, odnosno njeno otvaranje za predstavnike opozicije. A neposredni povod za proteste bio je komentar Slavka Budihne koji je pročitao u Dnevniku 2 TV Beograd, optužujući Draškovića i "srpsku desnicu“ da je spremna da sarađuje i sa "krajnjom proustaškom i profašističkom Hrvatskom i svakom drugom ekstremnom desnicom, iako je to suprotno vitalnim i istorijskim interesima srpskog naroda“.

Protest je organizovan pod sloganom "Miting protiv petokrake“.

Na zabranjeni miting na Trg republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu. Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije koja je tada prvi put nazvana "TV Bastilja“.

vuk drašković, 9. 3. 2023.
Izvor: EPA / SRDJAN SUKI / POOL

Već oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija. Bačen je suzavac, radili su pendreci, stigao je i vodeni top. Demonstranti su odgovorili motkama, kamenicama, čime su stigli...

Lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović. Dok su se sa terase Narodnog pozorišta lideri opozicije obraćali demonstrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Demonstranti su pružali žestok otpor pa su ubrzo počeli višečasovni sukobi sa policijom.

Na prebijanje demonstranta, lider SPO-a Vuk Drašković odgovorio je pozivom na juriš sa balkona pozorišta.

U sukobima policije i demonstranata povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici, dok je bežao od demonstranata, život je izgubio policajac Nedeljko Kosović. Nešto kasnije, policija, jedinica iz Požarevca, upotrebila je vatreno oružje u Ulici kneza Miloša. Tom prilikom je na raskrsnici Miloševe i današnje Ulice kralja Milana, kod restorana "London“, stradao sedamnaestogodišnji Branivoj Milinović.

U jeku okršaja, vlast je na ulice izvela i tenkove. Lider SPO-a Vuk Drašković je uhapšen, a zabranjen je rad televiziji Studio B i Radiju B92.

Slobodan Milošević demonstrante je nazvao "snagama haosa i bezumlja“.

Odgovor na silu stigao je sledećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti.

Posle nekoliko dana protesta usvojeni su zahtevi studenata, iz zatvora je pušten Vuk Drašković, a tadašnji ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku.

Takođe je smenjeno rukovodstvo RTV Beograd, a televizija Studio B i Radio B92 nastavili su sa radom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve