Vesti
01.09.2020. 16:28
Tanjug

DIGITALNI SVET - Prvaci od ove godine imaju novi predmet

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ðake koji su danas krenuli u prvi razred u školi je sačekao novi predmet - Digitalni svet, koji treba da ih, od najnižeg uzrasta, uvede u svet programiranja.

Uvođenjem novog predmeta nije povećan fond časova za prvake, jer je "Digitalni svet" zamenio projektnu nastavu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je posetio novoizgrađenu Osnovnu školu "Jovan Popović" u Sremskoj Mitrovci, rekao je da je informatika kao obavezan predmet uvedena u peti razred, ali da je važno da algoritamski način razmišljanja bude i u nižim razredima.

"Ovaj predmet imaju Estonija i Srbija, a spremaju se da ga uvedu i neke druge evropske zemlje koje su jake u IT", naveo je Šarčević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Učitelji su za novi predmet, kako je rekao, prošli onlajn obuku i one će biti nastavljene tokom cele školske godine.

Novoizgrađenu školu u Sremskoj Mitrovici svečano je otvorio najmlađi đak, prvak Mijat Kuribat.

Učenici starijih razreda ispred škole organizovali su svečani prijem za prvake, a početku školske godine obradovale su se Julijana Stojić i Sara Radenović, učenice O.Š. "Jovan Popović", koje kažu, da "jedva čekaju da počne prvi čas", da se druže sa drugarima i nauče nešto novo.

Povezane vesti - NOVA ŠKOLSKA GODINA: U đačke klupe selo oko 66.000 prvaka

Novoizgrađenu školu posetio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je rekao je da je u izgradnju škole uložen 341 milion dinara, dok je za njeno opremanje izdvojen 41 milion dinara.

"Ovo je veliki dan, ne samo za učenike, već za sve Mitrovčane. Zajedničkim radom i trudom svih nivoa vlasti uspeli smo da uradimo mnogo", naveo je Mirović.

Zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović navela je da su u Mitrovici u poslednje dve godine izgrađene dve škole.

Ona je naglasila da je Mitrovica grad investicija, ali da je investicija u obrazovanje i prosvetu najvažnija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC/bs

Direktor škole "Jovan Popović" Slobodan Stojilković kaže da škola ima 820 učenika, a da su njeni kapaciteti oko 1.200 učenika. Upisano je 85 prvaka koji su podeljeni u tri odeljenja.

Povezane vesti - Predrag Kon objasnio kada deca mogu da skinu maske u školi

Školska godina počela je danas u specifičnim okolnostima zbog epidemije virusa korona. Sve škole u obavezi su da obezbede dezobarijere na ulazu u objekte i sredstva za dezinfekciju, đaci su u obavezi da nose maske, a odeljenja sa više od 15 učenika dele se u dve grupe. U svakoj klupi sedi jedan učenik. Časovi su skraćeni na 30 minuta i učenici nižih razreda u školi će imati po četiri časa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će se na svakih 15 dana raditi presek stanja u školama i da će na osnovu toga da se preduzimaju dalje mere i koraci.

Resorno ministarstvo naložilo je svim školama da nema ekskurzija što se tiče prvog polugodišta, a da li će to biti promenjeno u drugom polugodištu zavisiće od epidemiološke situacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve