Vesti
16.05.2023. 08:03
Beta

Miroslav Lajčak

O čemu se razgovaralo u Briselu i šta je bio cilj

1
Izvor: EPA / ANSA / FLAVIO LO SCALZO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je posle runde tehničkog dijaloga u Briselu, da je bilo reči o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da će razgovori biti nastavljeni.

Posle zajedničkog sastanka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, Lajčak je na Twitteru naveo da je cilj bio "razjašnjenje otvorenih pitanja".

"Bio sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću, u novoj rundi dijaloga u Briselu. Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara, a cilj nam je bio da razjasnimo otvorena pitanja. Razgovori će biti nastavljeni", napisao je Lajčak.

Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, izjavio je posle sastanka da ništa nije dogovoreno i da nije bilo napretka, optuživši Bisljimija da je odbijao da priča o bilo kojoj temi i da je tvrdio da ne zna šta je Zajednica srpskih opština (ZSO).

Bisljimi, zamenik premijera Kosova, rekao je novinarima posle sastanka da se razgovaralo "jedino o pravcu u kojem ide dijalog i o svemu što se odnosi na primenu sporazuma".

Uoči sastanka u Briselu je najavljeno da će dve delegacije razgovarati o primeni svih članova Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o čemu su lideri dve strane postigli saglasnost 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu.

Sastanak je prvi u okviru briselskog dijaloga otkako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potpisali Deklaraciju o nestalim osobama 2. maja u Briselu, kada je i Upravljački tim predstavio prvi Nacrt statuta ZSO na Kosovu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve