Vesti
14.09.2023. 08:25
Beta

Vučić i Kurti za stolom

Nova runda pregovora u Briselu: Šta će biti u fokusu

1
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU biće održana u toku dana u Briselu, a u fokusu će biti primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da će se njen šef Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prvo odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a da će potom uslediti zajednički, trilateralni sastanak.

U fokusu sastanka, prema navodima EEAS, biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja.

Po okončanju sastanka, Borel će se obratiti medijima, što bi trebalo da učine i Vučić i Kurti.

Sastanak Vučića i Kurtija biće njihov prvi susret od početka najnovije krize na severu Kosova krajem maja.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Nekoliko nedelja kasnije, 26. maja, počela je najnovija eskalacija na severu Kosova, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju ZSO bez daljeg odlaganja ili preduslova, i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Borelom i Lajčakom.

U sklopu priprema za današnji sastanak, Lajčak je krajem avgusta razgovarao sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma, a sa Vučićem u Beogradu.

Sa Kurtijem je ove nedelje telefonom razgovarao i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je potom izjavio da SAD od Kosova i Srbije traže posvećenost konkretnim obavezama iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i da žele napredak u pogledu njegove primene do kraja godine.

Eskobar je rekao i da od Kurtija "nije dobio uveravanja da je posvećen primeni" Sporazuma i njegovog Implementacionog aneksa, koji je dogovoren u Ohridu 18. marta.

"A to, kada je reč o kosovskoj strani, znači predstavljanje nacrta Statuta ZSO. Kurti se nije obavezao da će to učiniti. U suštini onoga na šta se obavezao je da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga", kazao je Eskobar 12. septembra za Glas Amerike.

Vučić je 11. septembra rekao da ne zna šta može da očekuje od nastavka dijaloga sa Prištinom i najavio da će u Briselu insistirati na pitanju bezbednosti Srba na Kosovu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve