Vesti
09.10.2019. 17:09
R.E.

Dijalog je jedino rešenje, ali...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Priprema za međupartijski dijalog uz posredovanje budnog oka Evropskog paralamenta sama po sebi već liči na tešku i tromu raspravu. Dijalog nije ni počeo, ali jeste rasprava o tome ko će u Skupštinu doći, ko dijalog bojkotuje, ko se sa kim solidariše... Skupštinska posla...

Iako je predsednik Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Makalister juče najavio da su u dijalog pozvane sve političke grupe i stranke koje su pristale da se sastanu sa njima na pripremnim konsultacijama, u praksi situacija je daleko drugačija.

Uprkos odluci poslaničke grupe...

Nakon održanog Predsedništva stranke prva se oglasila Demokratska stranka je saopštivši da neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije, iako je time poništilo odluku poslaničke grupe demokrata, koji su planirali da prisustvuju sastanku. DS će, kako je navedeno, nastaviti aktivnosti i razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i relevantnim domaćim organizacijama o uspostavljanju uslova za "slobodne i poštene izbore".

Tu odluku danas je potvrdio i poslanik Balša Božović izjavivši da je to sinoć preneo izaslaniku EP Knutu Flekenštajnu, koji će, uz Edvarda Kukana, posredovati prvoj rundi dijaloga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

"Smatramo da je dijalog jedino rešenje, da bolju priliku i bolje načine rešavanja ovog problema nećemo imati. EU i Evropski parlament imaju ključnu ulogu da obezbede te uslove", rekao je Božović i dodao da je Flekenštajn preneo da pozdravlja borbu opozicije i borbu poslaničkog kluba DS da se ipak pronađe neka vrsta kompromisnog rešenja.

Nemačka fondacija Fridrih Ebart Štifung organizovala je sinoć večeru sa Flekenštajnom kojoj su, osim Božovića, prisustvovali i poslanica DS Nataša Vučković, predsednik SDS Boris Tadić, šef poslaničkog kluba SDS Marko Ðurišić i funkcioner te stranke Aleksandar Ivanović, kao i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Dijalogu neće prisustvovati ni Demokratska stranka Srbije, kako je izjavio njen predsednik Miloš Jovanović. On je u izjavi za TV Prva rekao da je DSS vrlo pristojnim pismom odgovorio predsednici parlamenta Maji Gojković da neće prisustvovati razgovorima, i da je to načelni stav jer su pozvani stranci da učestvuju u razgovorima.

"Naš načelni stav je da naše domaće političke probleme moramo da rešavamo u okviru četiri zida naše kuće, u okviru institucija sistema i isključivo u razgovoru relevantnih srpskih političkih aktera", kazao je lider DSS.

Hvala na pozivu, stižemo

Svoje učešće ipak je potvrdio Pokret slobodnih građana ističući da će na taj način će "nastaviti borbu za fer i demokratske izborne uslove na koju smo se obavezali potpisivanjem Sporazuma sa narodom".

"Zahvalni smo na pozivu koji je došao nakon otvorenog pisma predsednika Pokreta Sergeja Trifunovića predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru. Pozdravljamo spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u pregovorima vlasti i opozicije i prihvatamo poziv jer je dijalog jedini demokratski način da dođemo do suštinskih promena", poručili su iz ovog pokreta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen

Stranka moderne Srbije istakla je da podržava svaku misiju dobre volje koja za cilj ima "poboljšanje demokratije" u Srbiji, te da će učestvovati u međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom EP, preneo je B92.

"Istovremeno smatramo nedobronamernim stavove kojima se ova misija degradira nazivanjem predstavnika Evropskog parlamenta ‘bivšim’, jer se radi o političarima sa iskustvom u zemljama u kojima je demokratija nerazvijena i funkcioniše tek na zahtev međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Tanjug

Međustranački dijalog održaće se u Narodnoj skupštini, a Dejvid Makalister rekao je da je to prirodno mesto za početak, jer je sveobuhvatni cilj dijaloga da se stvori prostor za istinski međustranački dijalog. On je podsetio da je, kada su se bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn sreli s predstavnicima opozicije i vlasti u avgustu, velika većina njih izrazila iskrenu volju da učestvuje u dijalogu koji pomaže EP.

Šta se onda u međuvremenu dogodilo?

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve