Vesti
01.11.2023. 15:45

Savet ministarke

Kako da "prepolovite" račun za struju

struja, sijalica, svetlo
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da građani štednjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone.

"Želim da podsetim građane da štede i uštede. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto. To je značajno više nego prošle godine kada je tokom grejne sezone oko milion domaćinstava mesečno ostvarivalo uštede i popuste. Imamo dobre pokazatelje i želimo da nastavimo sa sličnim merama i u ovoj godini", rekla je ministarka posle otvaranja Međunarodnog sajma energetike u Novom Sadu.

Dodala je da domaćinstva mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije uz nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.

"Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi, a ako svemu tome dodate popust ako se računi izmire na vreme, mođete prepoloviti svoj račun za struju ove grejne sezone", rekla je Đedović Handanović.

Naglasila da će socijalno ugroženi građani imati veće povlastice za plaćanje računa za enegente.

"Nastavljamo sa umanjenim računima za električnu energiju, gas i grejanje i do 50 odsto za kategoriju energetski ugroženih domaćinstava. Takođe, svi primaoci uvećane socijalne pomoći kao i penzioneri sa penzijama ispod 21.766,26 dinara će do kraja grejne sezone ostvariti umanjenje od 1.000 dinara na računima za električnu energiju", rekla je ministarka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve