Vesti
08.04.2019. 17:52
R.E./Beta

Đorđević: Cilj Vlade je da Romi postanu sastavni deo društva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević izjavio je danas da je cilj Vlade da pripadnici romske populacije postanu sastavni deo šireg društva, jer su oni ravnopravni i jednaki gradjani Srbije.

"Romi imaju jednaka prava kao i ostalo srpsko stanovništvo, ali ne treba da zaborave svoje poreklo, već treba da se time diče, da se obrazuju i da neguju svoju tradiciju i kulturu", rekao je on na skupu u Beogradu povodom obeležavanja Svetskog dana Roma.

Đordjević je naveo da Evropska unija (EU), u svojim analizama, ocenjuje da je Srbija dobar primer kako se treba odnositi prema pripadnicima svih nacionalnih manjina.

"Izrada akcionog plana za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji ne treba da bude nešto čime se ponosimo, već treba da nam pomogne u definisanju smernica za rešavanje osnovnih problema sa kojima se Romi u Srbiji suočavaju", ocenio je ministar.

Dodao je da je za pitanje marginalizacije i diskriminacije Roma u Srbiji neophodno pronaći dugotrajna, a ne kratkotrajna rešenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je važno podići svest pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji o tome da oni imaju jednaka prava kao i ostali građani.

"Bitnu ulogu za unapređenje i zaštitu položaja Roma i Romkinja ima i Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Srbiji koji odlučuje o pitanjima koja su suštinski važna za tu zajednicu", rekao je Ružić.

Po njegovim rečima, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je 2017. aktiviralo Fond za nacionalne manjine za koji je ove godine izdvojeno 30 miliona dinara.

"Cilj je da stvorimo bolji, socijalno pravedniji i solidarniji ambijent za život svih Roma i Romkinja u Srbiji", dodao je ministar.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je romska populacija jedna od najvećih etničkih manjina u Evropi, kao i da se pripadnici te populacije u najvećoj meri suočavaju sa diskriminacijom i marginalizacijom.

"Romi se suočavaju i sa učestalim pretnjama od siromaštva i socijalne isključenosti. Zato je socijalna inkluzija jedan od stalnih prioriteta zemalja članica EU, a isto se očekuje i od zemalja koje teže tom članstvu", naveo je Fabrici.

Po njegovim rečima, dosadašnja pomoć EU u inkluziji Roma u Srbiji je 11,4 miliona evra, a plan je da se ta cifra u narednom periodu poveća.

On je kazao da je prethodnih godina Delegacija EU u Srbiji ostvarila značajne rezultate u unapređenju položaja romske zajednice, a posebno u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

"Veliki broj pripadnika romske populacije dobio je ličnu kartu, u gradovima i opštinama u Srbiji formirani su mobilni timovi za inkluziju Roma, a unapređen je i rad lokalnih romskih koordinatora", kazao je Fabrici.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je osnovni cilj Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji od 2016. do 2025. godine da ta populacija postane ravnopravan deo srpskog društva.

"Obezbeđivanje ravnopravnosti za sve etničke zajednice je srž angažovanja Misije OEBS-a u Srbiji. Romi treba da se prikažu u pozitivnom svetlu u Srbiji jer doprinose obogaćivanju kulture i tradicije", rekao je Oricio.
Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji ima izabranog lekara i zdravstvene knjižice.

"Zdravstvene medijatorke su uspele da, sa više od 500.000 pregleda Roma na godišnjem nivou, prepolove stopu smrtnosti romske dece", navela je Paunović.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji Dalibor Nakić rekao je da je romska zajednica jedna od najugroženijih društvenih grupa.

"Romi treba da se okrenu ka budućnosti i da neguju svoju kulturu, jezik i tradiciju jer će samo na taj način sačuvati i zaštititi svoj nacionalni identitet", istakao je Nakić.

Ukazao je da je prosečni životni vek Roma 49 godina, dok je životni vek građana u Srbiji 74 godine.

On je podsetio da se Svetski dan Roma obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve