Vesti
07.07.2023. 15:04
Marko R. Petrović

IN MEMORIAM

Đorđe Mihailović – groblje je bilo njegov život

Đorđe Mihailović
Izvor: Shutterstock / Nikola Spasic Photography

Šezdeset i jednu godinu čuvao je Đorđe Mihailović groblje na Zejtinliku, gde počiva 8000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske. Sve do maja 2022. godine brinuo se o groblju na kojem su, pored ostalih, sahranjeni i njegovi otac i deda, koji su pre njega obavljali ovu svetu dužnost.

A onda su ga bolest i starost primorali da odstupi. A od četvrtka, 6. jula, Đorđe Mihailović pridružio se onima koje je više od šest decenija čuvao. Đorđe Mihailović preminuo je u nedelju, 2. jula, u 96. godini, a četiri dana kasnije je poput njegovih predaka sahranjen na Zejtinliku.

Priča o Đorđu i Zejtinliku zapravo i počinje sa njegovim dedom Savom. Sava je bio solunski dobrovoljac. Rodom je bio iz Grblja, između Budve i poluostrva Luštica. Njega je, navodno, kralj Aleksandar postavio za šefa državne komisije čiji je posao bio da sakupi posmrtne ostatke svojih saboraca sa bojišta i iz grobova širom Solunskog fronta.

Savo je preminuo 1928. godine. Iste godine, Savinom sinu Đuri, koji je preuzeo da se stara o Zejtinliku, rodio se sin ‒ Đorđe.

Zbogom, čika Đorđe

Čuvar "Zejtinlink"

ĐORĐE MIHAILOVIĆ

Čuvar "Zejtinlink"

02.07.2023. 18:27

Zbogom, čika Đorđe

Ostala je zabeležena anegdota kako je tokom Drugog svetskog rata Đuro srpske humke branio od nacista pričom da NN na krstu zapravo znači "nepoznati Nemac”. Uspeo je da groblje i tamošnje relikvije sačuva od nacističke pljačke. A kada je 1961. preminuo Đuro, nasledio ga je sin Đorđe i narednu 61 godinu dočekivao posetioce koji su dolazili da vide i Zejtinlik, ali i Đorđa, koji je i po duhu i izgledu posetioce vraćao u jedan od najslavnijih trenutaka srpske istorije.

Slušati Đorđa bilo je kao da se vraćate u vreme slave srpske ratničke prošlosti. Imali ste utisak da je o svakom sahranjenom vojniku znao i najmanje sitnice iz njihovih života.

"Ovo groblje je moj život“, govorio je dok su ga poslednjih godina izdavale noge, ali nikada sećanje.

Paradoksalno, ali ovaj izuzetan čovek koji je vodio računa o jednoj od najvećih srpskih svetinja, državljanstvo Srbije dobio je tek pre tri godine, kada je napunio 92 godine.

Bila mu je to, kako je govorio, jedna od najvećih želja. Druga mu je bila da doživi 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta. I ta mu se ispunila.

"Živeo sam za dan kada mi je Srbija dodelila državljanstvo. Živeo sam, jednako, kao i u nadi da doživim stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, a vama sam to, onda, poverio. Dočekao sam, eto, i jedno i drugo“, rekao je Mihailović onog dana kada mu je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio pasoš.

Za života odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena, Ordenom Svetog Save prvog stepena, državnim priznanjem "Majka Srbija”... Sa njim su razgovarali i domaći i strani mediji, o njemu su snimljeni dokumentarni filmovi, opevan je u pesmama i knjigama.

Đorđe je iza sebe ostavio i kćerku i dve unuke. Pričao je da "čuvar groblja nije ženski posao, na groblju mora i da se prespava“, tako da njegova kćerka nije preuzela posao čuvara Zejtinlika po naslednom redu. Umesto Đorđa, posetioce će dočekivati Krstimir Copas, Srbin iz Grčke.

"Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu, u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar“, izjavio je za medije novi čuvar groblja Krstimir Copas.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čuvar Zejtinlika dobio srpski pasoš
Đorđe Mihailović

Đorđe Mihailović

28.08.2021. 17:24

Čuvar Zejtinlika dobio srpski pasoš

Čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, Đorđu Mihailoviću uručen je srpski pasoš u Konzulatu u Solunu, navodi se u saopštenju koje je Konzulat objavio na svom Twitter nalogu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve