Vesti
28.04.2021. 10:48
R. E. / Tanjug

Treći paket pomoći

Do 10 časova za pomoć se prijavilo više od 524.000 građana Srbije

ljudi na ulicama Beograda
Izvor: Shutterstock

Do 10 sati za direktnu pomoć od 60 evra, u okviru trećeg paketa pomoći države u borbi protiv pandemije, prijavilo se više od 524.000 građana, izjavila je savetnica ministra finansija Ana Jović.

Ona je, gostujući na TV Prva, navela da će od 5. maja građani moći da se prijavljuju i preko kol-centra.

Jovićeva je podsetila da će prijavljivanje trajati do 15. maja.

"Nismo se zadužili da bi pomogli građanima i privredi"

Siniša Mali ministar finansija izjavio je jutros da kritike državi da se zadužuje zbog pomoći građanima i privredi ne odgovaraju istini, jer je država odlučila da pomogne pošto je postala stabilna i jaka, a i budžet je četiri godine bio u suficitu.

Mali je gostujući na RTS-u naveo da su se plate lane povećale za 7,7 odsto u odnosu na 2019. godinu i da su dobri rezultati posledica vođenja odgovorne ekonomske politike te da su zahvaljujući reformama stvorene dovoljne rezerve da može da se reaguje u vreme krize.

Ministar je podsetio da je za treći paket država izdvojila 257 milijardi dinara, a prošle godine za dva paketa 704 milijarde dinara, što je ukupno izdvajanje države od oko 8 milijardi evra za pomoć građanima i privredi.

Siniša Mali ministar finansija
Izvor: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Zato smo sačuvali naš privredni sistem i sa pravom govorimo da ćemo ove godine imati šest odsto rasta. MMF kaže biće pet, a mi kažemo biće šest, ali uz apsolutno održavanje stabilnosti, kao što piše u rebalansu budžeta", rekao je Mali.

Osvrnuo se i na Nacrt zakona o metrou, koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a koji se pre svega odnosi na izgradnju i upravljanje sistemom metroa kada bude izgrađen.

"Krajem godine, kao što smo i obećali mi krećemo u izgradnju prve linije metroa u Beogradu", rekao je on.

Dodao je da je to deo programa ''Srbija 2025'' i da je taj novac opredeljen u rebalansu budžeta koji su poslanici nedavno usvojili.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve