Vesti
19.06.2020. 20:35
Marko R. Petrović

Do izbora tri listića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dvadeset jedna lista na parlamentarnim izborima naći će se pred biračima u Srbiji 21. juna. No, birači koji se budu našli na glasačkim mestima neće pred sobom imati samo jedan glasački listić.

Njihov broj zavisiće od broja izbora koji se sprovode u opštini u kojoj žive, odnosno da li će, osim za republičke poslanike, glasati za i lokalnu i pokrajinsku vlast. Neki će, tako, dobiti jedan, neki dva, a neki tri listića.

Svi će, sigurno je, dobiti listić sa spiskom od 21 liste koliko ih se prijavilo za parlamentarne izbore. Glasa se zaokruživanjem broja ispred naziva liste. Svaka lista dobija broj mandata u skladu sa procentom osvojenih glasova, pod uslovom, naravno, da pređe cenzus koji je od ove godine sa pet smanjen na tri odsto.

Poslanički mandat dobijaju kandidati onim redom kojim su raspoređeni na spiskovima koje su stranke predale pre izbora. Pravo da glasa na izborima ima 6.583.665 punoletnih građana Srbije. Koliko će to pravo da iskoristi, drugo je pitanje. Procenjuje se da oko 25 odsto od upisanih u birački spisak ne živi u Srbiji.

Najveća nedoumica koja trenutno vlada jeste - kolika će biti izlaznost na ovogodišnjim izborima. Prema procenama nekih analitičara, ona će biti do 50 odsto, što bi bilo manje u odnosu na prethodne izborne cikluse.

A na to bi najviše mogao da utiče strah od koronavirusa, čak i mnogo više od kampanje stranaka koje su se opredelile za bojkot izbora. Svi se, međutim, slažu da to ne može da ugrozi legitimitet izbora.

Osim toga, blok stranaka koje su za bojkot doživeo je nekoliko udaraca, s obzirom na to da su se pojedine stranke ipak opredelile za učešće i na parlamentarnim izborima.

Isto tako, pojedini lokalni funkcioneri stranaka koje su na republičkom nivou u opoziciji, procenili su da im je bolje da učestvuju na lokalnim izborima, jer veruju da imaju šanse da ostvare dobar rezultat.

Kada je reč o učesnicima na izborima, na republičkom nivou to su, uglavnom, manje-više poznati igrači. Mnogi od njih na političkoj sceni su već punih 30 godina.

Ima, doduše, i nekih koji prvi put izlaze pred birače. Na listama će se naći ukupno 3.417 kandidata.

Liste će na biračkom listiću za parlamentarne izbore biti poređane sledećim redosledom: Aleksandar Vučić - Za našu decu, Ivica Dačić - SPS, JS - Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – SRS, Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju - POKS, MF - Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija, Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo, Metla 2020, Bolja Srbija - Zdrava Srbija, SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin, Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok, Sergej Trifunović – PSG, Suverenisti, Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena Dolina, 1 od 5 miliona, Nek maske padnu, Ruska stranka - Slobodan Nikolić, Čedomir Jovanović - Koalicija za mir i Pokret Levijatan - Živim za Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve