Vesti
23.08.2022. 16:04
Beta

UN izveštaj

Do kraja veka na Kosovu će biti 50 odsto manje stanovništva

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2022. godinu, Kosovo će do kraja veka izgubiti 50 odsto svoje populacije. 

Prema istom izvoru, očekuje se da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Kosovo, Jermenija, Severna Makedonija i Poljska izgubiti izmedju 40 i 50 odsto svog stanovništva do kraja veka, prenosi Kosovo-onlajn pisanje prištinskih medija. 

"Analiza stanja stanovništva potvrdila je da je Bosna i Hercegovina zemlja s najnižom stopom nataliteta u svetu (1,25), visokim nivoom migracija i starenja stanovništva, kao i duboko ukorenjenom rodnom nejednakošću. Do 2070. ovakvi demografski trendovi i nejednakosti dovešće do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50 odsto, dok će se demografska struktura nagnuti prema starijoj populaciji", objasnio je predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini, Džon Kenedi Mosoti. 

Naglasio je da će "sektori koji su ključni za društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita, biti u ozbiljnoj opasnosti da propadnu, dok će se tržište rada suočiti s nedostatkom kvalifikovanih radnika i stručnjaka".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada će biti održan popis stanovništva u Srbiji
stanovništvo, ljudi

Saznaje Blic

18.04.2022. 10:02

Poznato kada će biti održan popis stanovništva u Srbiji

Popis stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je zbog kovida odložen za 2022. godinu, biće održan od 1. do 31. oktobra, a prvi put ove godine će se podaci unositi u elektronske obrasce, pomoću laptopova.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve