“DO SADA NEVIĐENA SITUACIJA” Ljimaj: Svi članovi CIK treba da podnesu ostavke

“DO SADA NEVIĐENA SITUACIJA” Ljimaj: Svi članovi CIK treba da podnesu ostavke

Tanjug/AP


Predsednik Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj, izneo je ozbiljne optužbe na račun Centralne izborne komisije, ocenivši da su vanredni parlamentarni izbori na kosovskoj teritoriji prošli dobro, sve dok nije počelo brojanje izbornih glasova.

Zbog svih do sada evidentiranih propusta, Ljimaj smatra da bi svi članovi CiK trebalo odmah da podnesu ostavku. Na konferenciji za novinare Ljimaj je rekao da njegova stranka zabrinuta zbog, kako je rekao, do sada neviđene situacije, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Istakao je da je ceo izborni proces na kosovskoj teritoriji prošao bez problema I ozbiljnijih kršenja zakona na biračkim mestima, te dodao da se realno mislilo da su to bili najbolje sprovedeni izbori do sada.

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

“Dok je sve bilo u rukama građana sve je išlo kako treba, ali su problemi počeli kada je započeto prebrojavanje glasačkih listića”, rekao je Ljimaj i dodao da je prvi problem uočen sa obrascima za glasanje.

Ocenivši da rad izborne administracije nikada nije bio lošiji, Ljimaj je ukazao da je zadatak CIK da saopšti konačne rezultate. Zanemarivaje i otezanje sa konačnim rezultatima, dodao je, narušilo je integritet CIK.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Naveo je da CIK nije dao odgovor o, kako je rekao, “krijumčarenim kovertama” iz centralne Srbije, kao ni o kršenju izbornog zakona prebrojavanjem glasova dijaspore.

Ocenio je da je sada, nakon odluke Vrhovnog suda da prihvati žalbu Samoopredeljenja, nejasno koji zakon reguliše izborni proces. Zbog svega toga, istakao je, stvorena je haotična situacija u kojoj je “uništen i integritet CIK i sam izborni proces”. Ljimaj kaže da bi zbog toga članovi CIK trebalo odmah da podnesu ostavke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar