Vesti
06.09.2023. 12:47
Beta

"Eto, neka proba"

Dodik će zabraniti Šmitu ulazak u Republiku Srpsku

Milorad Dodik
Izvor: Shutterstock

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu od sledeće sedmice biti zabranjen ulazak u taj entitet.

"Šmit više neće dobijati pratnju. Ako saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći da uđe u Republiku Srpsku. Eto, neka proba", rekao je Dodik u intervjuu za Televiziju Federacije BiH.

Naveo je da je Šmit, kome osporava legitimitet jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN, došao u BiH "da bi razvlastio Republiku Srpsku".

Dodik je kazao i da je "onoga trenutka kada Šmit nametne zakon o imovini, doneta i odluka o samostalnosti Republike Srpske".

"Ako mi uzimate imovinu, zašto bih ja bio sa vama. Ja se ne dogovaram oko imovine. Za mene je to završeno u Ustavu", naveo je Dodik.

On je ponovio zahtev za odlazak stranih sudija iz Suda BiH, navodeći da je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu "zato što neće da poštuje zakon stranca (Šmita) koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega (Šmita)".

"Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite", rekao je Dodik.

Tužilaštvo BiH je podnelo optužnicu protiv Dodika nakon što je Skupština Republike Srpske 27. juna usvojila dva sporna zakona. Prema tim zakonima, odluke Kancelarije visokog predstavnika (OHR) više neće biti objavljivane u Službenom glasniku Republike Srpske, samim tim ni sprovođene, i da u tom entitetu više neće biti primenjivane odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je optužen jer je kao predsednik Republike Srpske potpisao ukaz o proglašenju ta dva zakona, posle čega su oni objavljeni u Službenom glasniku Republike Srpske.

Šmit je odlukama od 1. jula poništio oba zakona, a nametnuo je i izmene Krivičnog zakona BiH, koje propisuju da će bilo kakve radnje koje narušavaju ustavni poredak BiH biti tretirane kao krivično delo, isto kao i nepoštovanje i nesprovođenje odluka Visokog predstavnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik predlaže da BiH zatraži članstvo u BRIKS-u
Milorad Dodik

Umesto u EU

28.08.2023. 19:29

Dodik predlaže da BiH zatraži članstvo u BRIKS-u

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je danas da BiH podnese zahtev za članstvo u BRIKS-u, ekonomskoj grupaciji u kojoj se nalaze Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve