Vesti
27.06.2023. 15:29
Beta

Narodna skupština RS

Dodik o tome kada će otići: "Putin nije ugrožen, ja nikad jači"

dodik, 27. 6. 2023.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

"Putin nije ugrožen, a Milorad Dodik nikad nije bio jači. I opozicioni listovi koji sprovode istraživanje kažu da je Dodik najjači", rekao je Dodik u govoru poslanicima Narodne skupštine RS koji razmatraju predlog Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je objasnio da je otići "kada narod kaže: 'Dosta i tebe!' ", ističući da je još odlučan da se bori, ne samo u ovom mandatu, već i u sledećem.

"Oplemenjuje me borba za plemenite ciljeve koje imamo. Ova skupština nijednom nije donela nijednu odluku koja je protiv Bošnjaka, Hrvata ili bilo kog čoveka", kazao je on.

Govoreći o drugim temama, optužio je osoblje Ambasade SAD u Sarajevu da je pokušalo da spreči RS da izmiri dugovanja po osnovu ranijeg zaduženja na Bečkoj berzi u iznosu 172 miliona evra.

Dodik je rekao da su Amerikanci "putem međunarodnog sistema platnog prometa SVIFT vršili pritisak na poslovne banke da će im ukinuti status korespondenta ako sarađuju sa Republikom Srpskom i Vladom RS".

RS je otplatila dugovanja po osnovu ranijeg zaduženja novom prodajom obveznica u vrednosti od 110 miliona evra, po kamatnoj stopi od 6,2 odsto.

Predsednik Republike izjavio je da Ustavni sud BiH ne može da menja ustavni poredak, optuživši taj sud da "masovno krši Ustav BiH", a pretio je i zabranom delovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS.

Najavio je da će on, ako se u vezi sa delovanjem Ustavnog suda BiH ne postigne politički dogovor, predložiti Narodnoj skupštini RS zabranu rada delovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS.

Dodik je kazao da RS "ima mehanizam za to", objasnivši da će sudovi u RS doneti odluke da Ustavnom sudu BiH vrate odluke koje je doneo.

"Ako neko ne vrati, istog trenutka ćemo ukinuti taj sud i ukinuti mu budžet. Doneće se izmena Krivičnog zakonika RS, prema kojima će se predvideti kazna od godinu dana zatvora za one koji ne izvršavaju Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda u RS", naglasio je Dodik.

Dodao je da to "nije trajno rešenje", već bi ono bilo na snazi dok se na nivou BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu, kojim bi iz tog suda bili izbačeni sudije stranci, koje imenuje Evropski sud za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, RS se neprestano bori za očuvanje svoje ustavne pozicije, dok Ustavni sud BiH, uz podršku stranaca, "promoviše centralističku bošnjačku politiku", dok je "suština Dejtonskog sprazuma decentralizacija", ocenio je Dodik.

Rekao je da je neustavna nedavna odluka Ustavnog suda BiH da promeni pravila o svom radu, tako da se plenerane sednice tog suda mogu održavati i bez najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i bez najmanje jednog sudije koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Dodao je da "narod nema poverenja u Ustavni sud BiH jer u njemu sedi dvoje istaknutih članova SDA i troje sudija stranaca koji nemaju dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj".

"Znam da i ovde u Narodnoj skupštini ima različitih mišljenja. RS je dovedena pred zid i može sada samo da ide napred. To znači odbacivanje intervencionizma. Pokušaćemo sesti sa sadašnjim partnerima na nivou BiH koji žele da ovo stavimo na dnevni red", rekao je predsednik RS koji je zajedno s Vladom RS i grupom poslanika predlagač zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda na teritoriji RS.

On je rekao da visoki predstavnik u BiH nema nema pravo da donosi zakone, niti je ikada imao pravo da koristi "bonska ovlašćenja".

Narodna skupština Republike Srpske počela je posebno zasedanje na kojem će poslanici da se izjasne o predloženom Zakonu o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske.

U predloženom zakonu se navodi da se odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim je predviđeno uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Predlogom tog zakona je definisano da će institucije RS štititi od krivične odgovornosti propisane Krivičnom zakonom BiH sve osobe koje ne budu izvršavale odluke Ustavnog suda BiH.

U petak je istekao rok koji je Dodik dao Ustavnom sudu BiH da povuče nova pravila o radu tog suda, što taj sud nije uradio.

Prethodno je sudija iz RS Zlatko Knežević pod pritiskom vlasti iz RS otišao na bolovanje, dok je drugi srpski sudija Miodrag Simović ranije otišao u penziju.

Narodna skupština RS na njegovo mesto nije imenovala novog sudiju, kao što ni parlament Federacije BiH nije imenovao jednog hrvatskog sudiju koji treba da nasledi sudiju Matu Tadića, koji je otišao u penziju.

Ustavni sud BiH ima devet sudija: četiri sudije koje bira Predstavnički dom partlamenta Federacije BiH, dvoje sudija koje bira Narodna skupština RS i troje stranih sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava uz konsultacije sa Predsedništvom BiH.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog
Dodik

Predsednik Rusije

06.06.2023. 19:30

Putin odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je Ordenom Aleksandra Nevskog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, navedeno je u objavljenom ukazu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve