Vesti
26.08.2020. 16:16
R. E. / Tanjug

DODIK: Tražio sam garancije da status Republike Srpske neće biti ugrožen

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u Beogradu da je današnji sastanak sa zvaničnicima Srbije bio sastanak kontinuiteta na kojem je od srpskog predsednika Aleksandra Vučića tražio garancije da status Republike Srpske neće biti ugrožen silom.
Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je zahvalan Vučiću, koji mu je rekao da neće vise biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju.
Istakao je da je to poruka narodu Republike Srpske da Srbija misli o srpskoj i da želi da podrži narod na prostoru Srpske.
“Veoma smo zadovoljni razgovorima. Bili su veoma uspešni. Zahvalni smo za podršku koja dolazi od Vučića i njegovog tima”, rekao je Dodik.
Naveo je da je on taj koji je inicirao razgovor na temu poštovanju Dejtonskog sporazuma, kada je reč o poziciji Republike Srpske i da je ranije predsedniku Srbije dostavljen dokument, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
“Inicirao sam te teme. Želeo sam da upoznam predsednika Srbije o tome. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat”, rekao je Dodik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG / ZORAN ZESTIC / an

Istakao je da Srbija kao potpisnik Dejtona treba da bude upoznata sa situacijom u Bosni i Hercegovini.
Uvek ga, kazao je, iznenade reči koje dolaze iz Sarajeva, posebno pretnje ratom i poručio da je njegova obaveza da štiti status Srpske.
Zato, istakao je, neće odustasti od postavljanja pitanja kako je moguće da neka međnarodna zajednica pravo Kosovu da se izdvoji iz Srbije, a da Republika Srpska nema to pravo.
“Zašto je to problem, ako trazimo odgovor ne samo ovde već i drugim mestima.
Kako je dozvoljeno odvajanje Bosne i Hercegovine od Jugoslavije, kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj … Zašto jedini imaju pravo a drugi nemaju”, upitao je Dodik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG / ZORAN ZESTIC / an

Ocenjujući da se sve što se radi, radi u složenim okolnostima, a da je ogromna pomoć koju Republika Srpska dobija od Srbije veoma važna, Dodik je poručio da od tih pitanja neće i ne može odustati.
“Nećemo dopustiti da drugi kreiraju sitaiciju. Nećemo odustati od naših prava.
Ovde, danas i uvek i svuda upozoravaću da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem Ustava Bosne i Hercegovine i da bismo razgovarali neophodno je da Republika Srpska vrati status koji je imala”, rekao je Dodik.
Dodao je da se, kako je rekao, neki danas zalažu za promene Ustava BiH, a to je, ističe, za njega dalje razvlašćivanje Republike Srpske.
“Mi samo hoćemo da sprovodimo Dejtonski sporazum i ne želimo da nam nameću resenje”, poručio je Dodik.

Neko sa strane nameće pitanje RS u Vašingtonu

Dodik je danas takođe izjavio da "neko sa strane" nameće to da li će se i pitanje Republike Srpske pokrenuti na sastanku u Beloj kući u Vašingtonu.
"Da li će se pitanje RS pokrenuti na razgovorima u Vašingtonu? Moram da kažem da neko sa strane nameće to pitanje. Ako se pruži prilika možda da se upotrebi neka argumentacija, ali mi ne tražimo i ne zahtevamo da to tako bude", rekao je Dodik, upitan da li je sa Vučićem razgovarao o tome da li je moguće da se u okviru razgovora o Kosovu i Metohiji u Beloj kući može pomenuti Republika Srpska i napraviti komparacija sa Republikom Srpskom.
Dodik je rekao da je bio na desetine sličnih razgovora i da će sastanak u Vašingtonu biti težak za Vučića i Srbiju.
Navodeći da je Vučić najbolji predstavnik Srbije za to pitanje, Dodik je primetio da je do pre nekoliko godina kosovsko pitanje bilo za međunarodnu javnost rešeno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG / ZORAN ZESTIC / an

"Vučić je kao odgovoran državnik to pitanje stavio u jedan od važnih prioriteta, sam sebi namećući teret", rekao je Dodik, ističući da je zato danas jasno da nema statusa Kosova i daljeg kretanja ka međunarodnim institucijama bez saglasnosti Srbije, sto je veliki politički kapital.
On je naveo da lično nema poverenja u međunarodnu zajednicu, ali da sa njom mora da sarađuje.
"Podržavam stav predsednika Vučića i mogu da svedočim da je posvećenost u tom stavu položaj srpskog naroda i države" rekao je Dodik.
Dodik kaže da Amerikanci dobro znaju šta su radili u Bosni i Hercegovini.
"Od nas traže zahvalnost za postojanje Republike Srpske, a Republika Srpska je formirana kao nezavisna država, ušla je u rat da odbrani svoj narod, a unela je svoju samostalnost i integritet u ono što se zove Bosna i Hercegovina. Mi to tako vidimo, a Amerikanci vide drugačije", rekao je Dodik.
On kaže da je Republika Srpska zahvalna za Dejtonski sporazua, ali nije za kršenje, za koje je delimično optužio i Sjedninjene Američke Države.
On kaze da Republika Srpska ne želi da optereti Srbiju u tom pogledu, ali da će informisati Srbiju o svemu tome.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve