Vesti
12.07.2019. 16:41
Index.hr

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida, to je mit poput kosovskog

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući Pedsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima i da je to "mit poput onoga kojeg Srbi imaju o KiM".

"Napravili su mit o Srebrenici oko kojeg se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita", izjavio je Dodik u intervjuu koji je u petak objavio banjolučki list "Glas Srpske", a prenosi Index.hr.

Dodik je to izjavio samo dan nakon komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima, tokom koje su visoki zapadni i bosanskohercegovački zvaničnici oštro upozorili da se mora prestati s negiranjem karaktera zločina koji su u julu 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Povezane vesti - Brnabić: Srbija ne spori zločin u Srebrenici

Komentarišući te poruke iz Potočara, Dodik je izjavio da se na zabrani negiranja genocida insistira iz EU.

"Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu pokriti. Ako je bio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom veku", kazao je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve