Vesti
03.09.2019. 11:52
Tanjug

DODIK: Ulazak u NATO bez saglasnosti Srba smrtna presuda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će oni koji budu pokušali da zaobiđu Srbe i Republiku Srpsku i uvedu BiH u NATO sami potpisati "smrtnu presudu" za BiH.

"Bez učešća Srba, zemlja je osuđena na propast. Verovatno će mene i moje istomišljenike pokušati da uklone kako bi radili sa nekim drugim, ali ja sam apsolutno ubeđen u snažnu poziciju cele Republike Srpske. Jer, da su mogli da nas zaobiđu, već bi to učinili", rekao je Dodik za Ruski reporter, preneo je sinoć RTRS.

Dodik je rekao da BiH ne može ući u NATO bez saglasnosti Srba i napomenuo da postoje procedure prema kojima spoljnopolitičke odluke donosi Predsedništvo uz konsenzus.

"Ne verujem u BiH, u koncept njenog formiranja, ne verujem u njenu budućnost i niko ovde nema revolucionarni plan da se ona ukine, ali jednom će na kamenu spoticanja, bilo to pitanje NATO ili slično, ona sama da se raspadne", kaže Dodik.

Povezane vesti - VUČIĆ: Palmer će sprovoditi politiku SAD snažno,čak brutalno

Dodik je rekao da se za formiranje Saveta ministara, koji žele da pretvore u vladu, postavlja dodatni uslov da se pošalje zvanično saglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili i ni u kojem slučaju to neće prihvatiti, jer se nikada formiranje zajedničkih institucija nije uslovljavalo nečim sličnim.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović

Dodik je rekao da je ulazak BiH u NATO nemoguć i podsetio da je Srpska usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, u kojoj je jasno rekla da ne želi biti član NATO, da ne namerava da se kreće u tom pravcu i da neće da bude deo tog saveza zbog niza političkih, vojnih, ekonomskih i drugih razloga.

Što se tiče tvrdnji da će se ekonomska situacija poboljšati ulaskom u NATO, Dodik je rekao da vidi šta se dešava u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim zemaljama regiona koje su ušle u Alijansu.

Prema njegovim rečima, kada je reč o vojnim razlozima, NATO je bombardovao Srbe dva puta bez rezolucije UN, što je bila jednostrana i kriminalna akcija NATO protiv Srba, koja je nanela ogromne ljudske i materijalno-tehničke gubitke u Srpskoj i Srbiji.

"Srbi kao narod nemaju nijedan razlog da tu nezakonitu vojnu operaciju amnestiraju stupanjem u NATO. Neka su naši protivnici jaki i uticajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da ne želimo da im se priključimo. Ne želimo vojnu granicu na Drini", kaže Dodik.

On je rekao da Rusija stav Srpske o neutralnosti razume, ali da od Zapada stiže ultimatum, a pokušavaju i da iskoriste strukturu BiH da nametnu NATO.

Povezane vesti - KITAROVIĆ: Hrvati najviše doprineli antifašističkoj borbi

Dodik je dodao da je politički razlog zašto Srpska ne želi u NATO taj što od tog članstva ne vidi nikakvu korist, nego gubitak prijatelja, što ne želi.

Komentarišući izjavu američkog zvaničnika Metjua Palmera da će se SAD zalagati za integraciju BiH u EU i NATO, Dodik je rekao da je za članstvo BiH u NATO potrebno da on glasa za to, što se neće dogoditi.

"Naravno da to povlači za sobom masu problema", rekao je Dodik i podsetio da ga je SAD već stavila na spisak nepoželjnih osoba, ali da on nije izabran da se brine o ličnom komforu, nego da štiti srpske nacionalne interese, a da li se sviđa nekome u Briselu ili ne, to je pitanje za njih, a ne njega.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve