Vesti
19.01.2021. 15:51
Tanjug

DODIK: Zamoliću Vučića da deo vakcina dodeli Republici Srpskoj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv virusa korona dodeli Republici Srpskoj.

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju", istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Naglasio je da Srbija, u kojoj je već počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv virusa korona, kao i da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

"Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspele da vakcinišu značajan deo svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

Naglasio je da je uspeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbeđivanjem različitih vakcina i opštom vakcinacijom svakako ogroman i u tom pogledu, kaže, može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem "Kovaks" očigledno u kolapsu, kao i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", ocenio je Dodik.

Smatra da je na taj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupci vakcina.

"Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina", zaključio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve