Vesti
30.04.2019. 16:52
R.E./Beta/Foto:Beta

Dodik: Zvizdić u Berlinu nije govorio u ime BiH, već u svoje lično ime i partije kojoj pripada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić na sastanku u Berlinu izneo svoje lične stavove ili stavove političke partije kojoj pripada, SDA, te da ništa od onoga što je rekao ne odražava stavove BiH.

On je kazao da Zvizdićevi stavovi ne predstavljaju ni stavove Saveta ministara, koji je u tehničkom mandatu.

"O odlasku u Berlin i stavovima koje tamo treba da predstavlja, Zvizdić nije konsultovao ni Savet ministara ni Predsedništvo BiH, pa se može reći da se na sastanku u Berlinu nije moglo čuti ništa što je usaglašen stav BiH", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

On je dodao da Zvizdiću "nije smetalo da na tako ozbiljnom forumu promoviše usvajanje godišnjeg akcionog plana o kojem nije postignut dogovor u BiH, iako mu je veoma dobro poznato da ni u okviru tela kojim predsedava nema saglasnost za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)".

"Promovišući nepovredivost granica na Balkanu, u svetlu razgovora Beograda i Prištine, Zvizdić je nastupao kao politički predstavnik zemlje koja je priznala Kosovo, iako je svim učesnicima foruma jasno da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, niti to može uraditi bez saglasnosti RS", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, očito je da u Zvizdićevom nastupu nepovredivost granica ne važi za Srbiju, a trebalo bi da važi za BiH.

On je ocenio da je Zvizdić na taj način, svojim samovoljnim istupom, ugrozio dobre odnose koje BiH pokušava da gradi sa susedima, u prvom redu sa Srbijom.

"Sve što je tamo uradio ili na šta se obavezao, ne obavezuje nikoga više osim njega lično, jer tamo nije predstavljao BiH. Upravo iz tog razloga smatrao sam da je potrebno da i pre njegovog odlaska u Berlin obavestim organizatore da on ne može biti taj ko će govoriti u ime BiH", naveo je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je na skupu u Berlinu posvećenom Zapadnom Balkanu, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, rekao da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na Balkanu, te "snažno osudio povezivanje rešavanja statusa Kosova sa Republikom Srpskom".

Zvizdić je još kazao da su institucije BiH ranije preuzele obavezu usvajanja MAP-a, čemu se sada protive predstavnici RS.

 

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve