Vesti
17.09.2023. 16:00
Beta

Intervenisala policija

Dodikov savetnik potegao pištolj na Momčila Mandića

Pištolj
Izvor: Shutterstock

Branislav Okuka, savetnik predsednik Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, u Trebinju je potegao pištolj na biznismena Momčila Mandića, objavila je bijeljinska BN televizija.

Naveli su da je Okuka pištoljem pretio Mandiću kod  jednog trebinjskog hotela, posle čega je intervenisala policija i privela Okuku u stanicu.

Portparolka Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić kazala je da u vezi s ovim dugađajem ne mogu dati nikakve podatke, dok policijski službenici ne utvrde detalje i okolnosti.

BN TV je objavila da je Okuka ranije više od deceniju bio zaposlen u firmi Momčila Mandića, gde je navodno dobio otkaz zbog "krađe goriva".

Okuka je tokom rata bio pripadnik policije Republike Srpske, a njegovo ime povezuje i sa Udruženjem "Čast otadžbine", a, kako se navodi, bio je povezan i sa organizacijom "Srpska čast".

Momčilo Mandić je pre rata u BiH radio je kao policajac u Sarajevu, a posle prvih višestranačkih izbora postao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Alije Delimustafića.

Na početku rata 1992. godine Mandić odlazi na na Pale i ubrzo postaje ministar pravde u prvoj Vladi Republike Srpske, a kasnije postaje šef Predstavništva Vlade RS u Beogradu. Zbog sumnji da je bio deo mreže haškog presuđenika Radovana Karadžića stavljen je na američku "crnu llistu".

Jedan je od pokretača beogradskog tabloida "Nacional".

Posle atentata na premijera Zorana Đinđića, Mandić je u akciji Sablja uhapšen, a "Nacional" zatvoren.

U zatvoru je ostao pet meseci, i pušten je zbog nedostatka dokaza, a svi postupci protiv njega su obustavljeni.

Ponovo je uhapšen 17. avgusta 2005. godine, a 2006. godine pred Odeljenjem za organizirani kriminal i korupciju Suda BiH pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja u periodu dok je bio direktor i predsednik Upravnog odbora Privredne banke Srpsko Sarajevo.

Bio je poslanik Srpske radiklane stranke (SRS) u Skupštini Srbije, a u poslednje vreme ponovo je angažovan u Srpsko demokratskoj stranci (SDS) u RS.

Mandićev sin Vladimir, bivši rukometaš, član je Srpske napredne stranke (SNS). 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik: "Šmita ćemo dočekati jajima"
Milorad Dodik

Dodik ponovo preti

10.09.2023. 19:05

Dodik: "Šmita ćemo dočekati jajima"

Predsednik Republike Srpske Morad Dodik izjavio je na Jahorini da će visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ako se pojavi u Republici Srpskoj, dočekati jajima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve