DOJČE VELE: Zašto je Srbija rizična, a Hrvatska nije?

DOJČE VELE: Zašto je Srbija rizična, a Hrvatska nije?

Shutterstock


Nemačka je zabrinuta zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom, pri čemu su trećina slučajeva povratnici s odmora u inostranstvu, a mediji navode da se virus u Nemačku najviše uvozi iz zemalja jugoistočne Evrope.

Prema pisanju dnevnika “Bild”, 36 osoba zaraženo je koronavirusom nakon žurki na odmoru u Hrvatskoj.

List navodi da su 24 gosta jedne rođendanske zabave u Nemačkoj pozitivno testirani na koronu, a osmoro njih prethodno je bilo na odmoru u mestu za žurke Novalja, na hrvatskom ostrvu Pagu i vratili su se odatle sa virusom.

Još 12 novozaraženih je, kako se navodi, registrovano u okrugu Gepingen, nakon što je jedna grupa maturanta provela u Novalji odmor slaveći po žurkama.

AP Photo/Darko Vojinovic

AP Photo/Darko Vojinovic

Mali dnevni list sa severa Nemačke “Nordojče nojeste nahrihten”, analizirajući podatak da je trećina novozaraženih provela odmor u inostranstvu, konstatuje da pogled na spisak zemalja iz kojih su se vratili zaraženi pokazuje da opasnost ne vreba u klasičnom letnjem turizmu, već negde drugde.

Kao primer list navodi činjenicu da je na prvom mestu te nepopularne liste takozvano Kosovo sa više od hiljadu zaraženih i sa tendencijom rasta, na drugom mestu je Turska s 501 slučajem, na trećem Hrvatska sa 260, a na četvrtom Srbija sa 196.

Iza njih su Bugarska, Bosna i Hercegovina i Rumunija.

Povezane vesti – U svetu više od 20 miliona obolelih od koronavirusa

Španija, koja je punila novine zbog Barselone i do sada malo pogođenog turističkog ostrva Majorke, trenutno je sa ’samo’ 107 slučajeva tek na desetom mestu“, piše nemački list i podseća da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova mnoge zemlje jugoistočne Evrope već stavilo na listu rizičnih područja, što znači da stanovnici Nemačke moraju obavezno da se testiraju kada se vrate sa odmora iz njih kao na primer iz mnogih delova Turske, Srbije, takozvanog Kosova i Albanije.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Veliki deo Bugarske, Rumunije i kompletna Hrvatska su, međutim, s te liste izuzete, navodi list.

Izvesne nelogičnosti u tim statistikama i svrstavanjima na listu rizičnih područja upadaju u oči komentatoru lista “Badiše cajtung”, koji navodi da si korona-žurke neodgovorne – bez obzira da li se održavaju u Nemačkoj ili negde drugde.

Institut Robert Koh i nemačka vlada, međutim, ipak moraju da nam razjasne zašto je Srbija sa 196 uvezenih slučajeva svrstana u rizična područja, a Hrvatska sa 260 nije, ističe list.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar