Vesti
10.10.2023. 08:16
R.E.

Meteorolog kaže...

Dokle će trajati miholjsko leto, kada dolazi prvi sneg

Vremenska prognoza
Izvor: Shutterstock

Marko Čubrilo, meteorolog, u svojoj najnovijoj prognozi je rekao i kada nas očekuje prvi sneg.

U utorak nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i BiH kao i na severu C.Gore umereno do znato oblačno ponegde uz vrlo slabu kišu ili pljusak. Nad ostalim predelima pretežno sunčano. Duvaće umeren, a na istoku Srbije povremeno i jak severozapadni vetar. Dnevni maksimum od oko +15 na istoku Srbije do oko +26 na zapadu i jugu regiona.

Od srede do naredne nedelje pod uticajem polja anticiklona i toplog strujanja iz Mediterana sunčano uz temperature znatno iznad proseka. Jutra će biti sveža uz minimume od +5 do +15 stepeni Celzijasa, dok će maksimumi biti između +20 i +26, a lokalno i oko +28 stepeni Celzijusa što je znatno iznad proseka, objavio je meteorolog Čubrilo na svom Facebook profilu.

Naredne nedelje krajem dana sa severozapada se očekuje premeštanje jakog, hladnog, fronta koji će usloviti naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove, a uz okretanje vetra na severozapadni smer uslediće i jače zahlađenje tako da će se u ponedeljak uz pretežno oblačno vreme uz kišu povremeno maksimumi kretati od samo +7 do +18 stepeni Celzijusa.

Missing content item.

Sve je više izleda da se posle 17. 10. intenzitet zahlađenja pojača, jer osim ECMWF sada i GFS sve češće u tom periodu daje signal za građenje jakog anticiklona nad Skandinavijom po čijoj će se istočnoj periferiji spustiti vrlo hladan vazduh, dok će nad Jadranom verovatno uslediti razvijanje sekundarnog ciklona. Takav razvoj sinoptike bi rezultovao daljim, jačim, zahlađenejm uz spuštanje temperatura znatno ispod proseka, dok bi ciklon uslovio obilnije padavine, a uz očekivano zahlađenje predeli preko 800 mnv bi moglo dobiti i prvi sneg ove jeseni.

Kako smo još nedelju dana daleko od mogućeg razvijanja ovakve sinoptike do četvrtka ili petka može biti značajnih promena, ali u ovom momentu ansamble niz i cluster ECMWF-a za taj period deluju vrlo ubedljivo kada je to zahlađenje u pitanju, a deluje da i GFS polako ide ka tom rešenju.

Do kraja ove nedelje pravo miholjsko leto, posebno od srede, a posle 16. 10. je moguće pogoršanje i jako zahlađenje, predviđa Čubrilo i dodaje da su svi izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije treba pratiti državne prognostičke zavode.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Godina kada su ključali termometri
Visoka temperatura, vrućina

Rekordne temperature

05.10.2023. 09:55

Godina kada su ključali termometri

Prosečna temperatura od januara do kraja septembra 2023, najviša je izmerena u svetu u prvih devet meseci godine, navodi se u mesečnom izveštaju evropske opservatorije Kopernikus.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve