Vesti
22.06.2020. 16:45
Tanjug

ĐORĐEVIĆ: Preporuka domovima da se pojačaju preventivne mere

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja će u toku dana poslati preporuku da se pojačaju preventivne mere u cilju suzbijanja epidemije Covid-19 u ustanovama za smeštaj starih lica, najavio je resorni ministar Zoran Ðorđević.

Ðorđević je Tanjugu rekao da preventivne mere u domovima za smeštaj starih lica, koje su važile tokom vanrednog stanja, i dalje ostaju na snazi kako bi se sprečilo širenje infekcije i podsetio da su mere od samog početka i bile veoma striktne, a kako bi rizici bili najmanji mogući.

"Danas ćemo poslati još jednu preporuku gerontološkim centrima da se preventivne mere pojačaju kako ne bi došlo do zaraze. Inače, svi koji rade u takvim ustanovama pridržavaju se mera koje su ostale iste i po ukidanju vanrednog stanja", rekao je Ðorđević.

Ministar navodi da će se još jednom skrenuti pažnja čega sve moraju da se pridržavaju u toku radnog vremena, da direktori obave razgovor sa zaposlenima, a u cilju da se preventivno i na vreme deluje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bs

Ðorđević je podsetio i da su razrađeni "algoritmi" kako da se postupa u slučaju pojave simptoma, odnosno da se tačno zna šta treba da se radi kako se virus ne bi širio dalje.

On je ukazao da mere ostaju na znazi radi zaštite najugoroženijih odnosno hroničnih bolesnika.

U domovima postoje i korisnici koji nemaju zdravstvene probleme, ali da oni koji imaju neke hronične bolesti spadaju u rizične kategorije kada je oboljevanje od korona virusa u pitanju.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prema poslednjim podacima ministarstva, prisustvo virusa korona potvrđeno je kod 125 korisnika i 35 zaposlenih.

Povezane vesti - "RAZMATRAMO NOVE MERE" Janković: Isključio bih policijski čas

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ðorđević se osvrnuo i na zacrtane ciljeve tog ministarstarstva ukazujući da se i posle izbora nastavlja sa svim započetim aktivnostima.

Podseća da će uskoro biti predstavljene nove mere aktivne politike zapošljavanja, da će Socijalno ekonomski savet u narednom periodu nastaviti pregovore oko minimalne cene rada, da je cilj dalje smanjenje nezapolesnosti, da se omoguće prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika, da sledi i dalje reforma socijalne zaštite odnosno uvođenje socijalnih karata, zatim nova prava za borce...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Sve je to korak dalje ka cilju da u narednih pet godina prosečna plata bude 900 evra a penzije 450 evra, rekao je Ðorđević.

Podseća da je na kraju prvog kvartala ove godine nezaposlenost u Srbiji iznosila 9,7 odsto i da je cilj da ona dodatno pada, na šest ili sedam odsto.

Povezane vesti -  Kon: Epidemiološka situacija u Beogradu ponovo preteća

Minista navodi da je prema podacima Centralnog registra od 27. februara do 15. maja broj zaposlenih bio veći za skoro 7.000 u odnosu na početak pandemije .

Ističe da očekuje će se nezaposlenost još smanjiti kada zaživi turistička sezona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve