Vesti
22.11.2019. 09:10
Rade Jerinić

DOSIJE "KRUŠIK": Ko ruši srpsku namensku industriju?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpska stara poslovica kaže: "Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane". S druge strane, stara bugarska poslovica, kada se prevede na srpski jezik, glasi: "Što ne može da se reši parama, može da reši s mnogo para". Nikakve razlike nema ni kada se radi o aferi "Krušik", kako je kolokvijalno krštena u delu srpske javnosti. I u ovom slučaju postoje nosioci određenih intersa koji iz čitave situacije izvlače korist, bila ona politička ili ekonomska.

Od pojavljivanja prvog teksta o izvozu srpskog oružja iz "Krušika" u Saudijsku Arabiju prošlo je godinu dana. U ovoj 2019. vrednost ugovora koji su sklopljeni sa Ministarstvom odbrane Saudijske Arabije je ispod 10 miliona dolara. Primera radi u 2017. i 2018. godini izvezeno je robe u vrednosti od skoro 150 miliona dolara.

Treba napomenuti i da je oružje izvezeno u ovu bliskoistočnu zemlju u ovoj kalendarskoj godini deo aranžmana i kontigenata dogovorenih u prethodnoj, 2018. godini. Novih poslova za srpsku namensku industriju za ovo tržište nije bilo.

Jednom rečju, smrklo se. Ali kome je svanulo sa druge strane?

Koje firme su dobile posao i šta znači gubitak saudijskog tržišta, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na na kisocima. 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve