Vesti
22.01.2024. 18:11
R.E.

Sremska Mitrovica

Dozvoljena besplatna pratnja porodilja

Trudnoća, trudnica
Izvor: Shutterstock

Na protestu podrške majkama u Sremskoj Mitrovici, koji je bio održan u subotu, postavljen je zahtev da se dozvoli besplatna pratnja porodiljama na porođaju. 

Usvojen zahtev je došao iz pokreta Kreni-Promeni Mlada Mitrovica, a na osnovu toga od ovog ponedeljka će u Opštoj bolnici Sremske Mitrovice biti dozvoljena besplatna pratnja porodiljama na porođaju, stoji u saopštenju pokreta. 

"Postoji niz izazova u oblasti zdravstva. Uspeli smo da napravimo prvi korak ka poboljšanju situacije za porodilje i majke, uz porodilje i majke. Neka primer Sremske Mitrovice bude prvi u nizu pozitivnih promena. Nećemo stati dok ne obezbedimo kvalitetnije uslove za porodilje u celoj Srbiji!", ističu iz organizacije Kreni-Promeni.

Iza zahteva je stala Marica Mihajlović koja je podigla optužbu protiv lekara od kojeg je doživela akušersko nasilje u opštoj bolnici Sremske Mitrovice, kao i brojne mame iz cele Srbije koje svedoče o sličnim iskustvima.

Peticiju kojom traže besplatnu pratnju porodiljama na porođaju za samo četiri dana potpisalo je preko 100.000 ljudi. Pokret Kreni-Promeni će u utorak 23. januara potpise predati Ministarstvu zdravlja, kada će zahtevati da se na primeru opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici ovaj zahtev usvoji i u svim bolnicama u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve