Vesti
08.04.2020. 12:08
Tanjug

Dr Kon: Ako ćemo da uvodimo drastičnije mere, sada je vreme da se odluči…

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog Predrag Kon Izjavio je da je sada maskimum epidemije i da se plaši još šeste nedelje, naglasivši da “čekanja više nema”.

“Ako ćemo da preduzimamo drastičnije mere, sada je došlo vreme da se o tome odlučuje”, rekao je Kon za današnje izdanje lista Danas.

Na pitanje kakav je njegov lični stav, kao i da li ima potrebe za rigoroznijom ograničenjima, Kon je rekao da “u Beogradu, koji je posebno ugrožen, mora na bilo koji način da se osigura da se kontakti izu građana smanje do maksimuma”.

On ipak ne može da kaže da li to znači i 24-časovnu zabranu kretanja, ističući još jednom da nema “više vremena za pregovore i priče, jer se sad spasavaju životi”.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem za sada nije ugrožen, ali je situacija krajnje ozbiljna.

Pročitajte još: Komesar za izbeglice - "Čoveku je puklo, i hteo je da izađe"

“Za sada nijedna bolnica nije zatvorena što ne znači da nemamo ogromnih problema. Jasno je da kadar koji ima infekciju jednostavno ne sme da radi jer moramo da osiguramo da se infekcija ne širi u bolnicama”, rekao je Kon.

Kako je naglasio, oboleli radnici i radnice u izolaciji su gubici koji se moraju nadomestiti, ekipe se smanjuju a ostaje isti posao. “Ogromna dodatna aktivnost je potrebna”, naglasio je Kon.

On je rekao i da zaraženi zdravstveni radnici koji ne pokazuju nikakve simptome “mogu od kuće da se uključe i da obavljaju, recimo, deo administrativnih poslova”.

“Mislim da su sada svi shvatili koliko je važno da sačuvamo zdravstvene ustanove i zašto su nam bile potrebne improvizovane bolnice. A mislim da će vremenom i da se shvati zašto te improvizovane bolnice nisu hoteli. Hoteli ne mogu ni na koji način da obezbede vrstu  izolacije i bezbednosti koja je neophodna”, rekao je Kon.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve