Vesti
06.05.2019. 13:16
Beta / RTS

Drecun: Treba iskoristiti američku ponudu da se razgovara o Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kazao je da je neophodno iskoristiti američku ponudu da se razgovara o Kosovu, jer ta ponuda neće biti dugo na stolu.

Drecun je za RTS rekao da smatra da je neophodno da Srbija proba da se dogovori sa Amerikancima o tome i da je Trampova administracija otvorila "jedan manevarski prostor za Srbiju da Kosovo može biti drugačije modelirano".

"Ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, je završena jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država. U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini delova gde Srbi čine kompaktnu celinu kao što je severno Кosovo, kosovsko pomoravlje i Štrpce", rekao je Drecun.

On je kazao da je nezrelo očekivati da će drugi rešavati probleme Srbije i da je neophodno da se Srbija dogovori sa Albancima da ne bi pretrpela najgoru štetu.

"Priština je jedva dočekala protivljenje ideji razgraničenja. Ta ideja je brutalno minirana u domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Drecun i dodao da Priština čini sve da se ona ne stavi ponovo na sto.

On je kazao da se stiče utisak da EU želi da održi pokroviteljstvo nad dijalogom Beograda i Prištine i da je sastanak u Berlinu išao "paralelnim kolosekom".

"Administraciji u Briselu se to ne dopada i ona ne želi biti potisnuta u drugi plan", rekao je Drecun i dodao da Pariz i Berlin smatraju da dinamika mora da se prevaziđe i da proces pokrene sa "mrtve tačke".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve