Vesti
30.06.2022. 13:42
Beta

Predsednik Vlade CG

Dritan Abazović: "Što manje prošlosti, što više budućnosti"

dritan abazović, 30. 6. 2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se s predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom i izjavio je da je taj susret pokušaj resetovanja odnosa između Srbije i Crne Gore koji bi trebalo da se svede na ono što je najavažnije za građane, a to je privreda i biznis zajednica i stvaranje nove vrednosti u regionu.

"Mi smo spremni da radimo zajedno za dobrobit svih građana regiona i fokus treba da nam bude na životnom standardu i ekonomskom progresu. Što manje prošlosti, što više budućnosti i verujem da čitav region može da stvori drugačiji imidž od onoga što je bio slučaj do sada", kazao je Abazović novinarima u Beogradu, gde je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti.

Kako je istakao, poslovna zajednica u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, željna je da se ukupni odnosi dve zemlje poboljšaju kako bi mogli lakše da posluju, ali i da region privuče ljude sa strane.
 

"Razgovarali smo sada sa kompanijama iz Srbije o nekoliko biznis projekata u infrastrukturu i turizam, ali i o regionalnoj saradnji i suzbijanju barijera koje postoje za biznis bilo da su one na granici, u upravama carine dve zemlje ili na drugim mestima", kazao je Abazović.
 

Ocenio je kako je vrlo zadovoljan susretom i da smatra da može da rezultira dobrim stvarima i da fokus javnosti u obe države usmeri na ekonomiju.

Dodao je i da Crna Gora, zbog svog geografskog položaja, ima neke prednosti koje mogu da iskoriste privrednici iz Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da su Srbija i Crna Gora privredno veoma upućene jedna na drugu, za šta su najbolji primer trgovinske veze.

Čadež je kazao da su Srbija i Crna Gora toliko povezane kada je poslovanje u pitanju da se teško može pojmiti da ono može biti razdvojeno, što dokazuje način na koji se trguje, kao i kakvi su logistički pravci.

On je zahvalio Abazoviću što je još pre nego što je postao premijer Crne Gore imao jasnu viziju da ceo region mora da se zasnuje na budućnosti, a ne na prošlosti.

Čadež je istakao kako je veoma važno da dve strane budu u stalnoj komunikaciji. Najavio je osnivanje  radnih grupa dve zemlje koje će se baviti temama snabdevanja hranom, ubrzanjem protoka robe i usluga preko granice, utvrdjivanje radnih vremane institucija poput veterinarskih i fitosanitarnih institucija na graničnim prelazima ili kako da se naprave zajednički granični prelazi, sa zadatkom da se smanje troškovi onih koji posluju i koji žele da stvarju nove projekte.

"Crna Gora ima veliki potencijal da postane logistički hab celog regiona. Postoji ogroman interes stranih i domaćih proizvodnih kompanija u Srbiji koje Crnu Goru vide kao opciju za rešavanje svojih logističkih problema, ali i da se unaprede turistički potencijali Crne Gore", kazao je on.
 

Prema podacijma PKS, ukupna robna razmena između Srbije i Crne Gore u periodu januar - mart ove godine bila je 220,9 miliona evra i bila je veća 31,7 odsto nego u istom periodu prošle godine. Izvoz u Crnu Goru iznosio je 197,4 miliona evra, što je za 29,2 odsto više nego u istio vreme 2021. godine, dok je uvoz iz Crne Gore bio veći za 51,7 odsto u odnosu na isti period lane i iznosio je 23,5 miliona evra.

Najvažniji izvozni proizvodi Srbije od pošetka ove godine do kraja marta bili su kotlovi i mašine, drumaska vozila, farmaceutski proizvodi, električne mašine i oprema, plastične mase, dok su najvažniji uvozni proizvodi bili mineralna goriva i ulja, meso i klanični proizvodi, drva.

Ukupna robna razmena između Srbije i Crne Gore u prošle 2021. godine je 900 miliona evra i imao je rast od 19,7 procenata u odnosu na godinu pre.

Srbija je u toj robnoj razmeni ostvarila suficit od 741,2 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dritan Abazović o budućnosti Zapadnog Balkana
Dritan Abazović

Crna Gora

14.06.2022. 09:28

Dritan Abazović o budućnosti Zapadnog Balkana

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je "recept za bolju budućnost Zapadnog Balkana: manje o prošlosti, više o budućnosti".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve