“DRŽAVA NEĆE PRISTATI NA UCENE” Ðukanović: SPC pokušava da napravi presedan

“DRŽAVA NEĆE PRISTATI NA UCENE” Ðukanović: SPC pokušava da napravi presedan

FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE/ bk


Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti država neće pristati na ucene i da se vara onaj ko misli da će je istrajnošću u organizaciji litija naterati na kapitulaciju.

U intervjuu za RTCG, on je dodao da veruje da će doći do dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija o tom zakonu, jer, kako je rekao, nema drugog izbora.

Prema njegovim rečima, SPC time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

Zakon o slobodi veroispovesti je, kako kaže, identifikovao tri linije udara na te vrednosti u Crnoj Gori.

FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE/ bk

FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE/ b

“Prva linija je crkvena. SPC se opire registraciji u Crnoj Gori i obavezi da bude jedan od društvenih subjekata koji će biti deo pravnog sistema crnogorskog društva. SPC u Crnoj Gori ne želi da se registruje zbog tvrdnje da je ona stvarala Crnu Goru, da je starija od Crne Gore i da zato nema potrebe za njenom registracijom”, rekao je crnogorski predsednik.

On ističe i da je “nepoznato u istoriji ljudske civilizacije da je crkva stvarala državu”

“SPC pokušava da napravi presedan. A stvari su posve drugačije. Crna Gora je bila priznata u vremenu Vojislavljevića”, naveo je Ðukanović.

Povezane vesti – ADVOKAT SPC: Tvrdnje Ðukanovića daleko od zakonskih odredbi

Ukazao je da Crnu Goru 2006. kada je obnovljena njena državnst, crkva ne da nije stvarala, nego je sve uradila da Crne Gore ne bude.

Druga od pomenute tri linije udara na vrednosti Crne Gore je, kako kaže Ðukanović, delovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori.

“Da oni iz Srbije, ili prosrpski orijentisani neskriveno svojataju litije koje organizuje SPC. Jedan od lidera Andrija Mandić je rekao da su to njihovi protesti. Njihova poruka je da nam treba Crna Gora u kojoj će se vlast uzimati sa ulice, ne treba nam demokratska Crna Gora”, rekao je Ðukanović.

Treća linija udara na demokratsku, multietničku i proevropsku Crnu Goru, kako kaže Đukanović, “jesu ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz okruženja, sa centralom u Srbiji, ali i ne samo tamo”.

 FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE/ bk

FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE/ bk

“Oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena, da Crna Gora nema pravo da donosi zakone iz svoje ustavne nadležnosti, da su crnogorski Parlament i Vlada s problematičnom legitimitetom. Negiraju suverenost Crne Gore koja je preuzela pravo da štiti svakog građanina Cren Gore, uključujući i Srbe”, naveo je Ðukanović.

Rekao je i da bezbednost i mir u Crnoj Gori nisu ugroženi, iako su pogoršani stabilnost u Evropi i regionu.

Dodao je kako je mnogo onih koji sa raznih adresa pokušavaju da zloupotrijebe litije i istakao da svi moraju snositi odgovornost za ono što rade.

“Nedavno sam pročitao da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da crkva nije vična upravljanju tim procesima, što je moglo ličiti na pokušaj socijalizacije onoga u šta se litije mogu izroditi. Nema podele odgovornosti, svako mora snositi odgovornost za ono što radi. Ostvarivanje prava mora proteći u okvirima onoga što je ustavno-pravni sistem, u protivnom mora se preuzeti odgovornost”, rekao je Ðukanović.

Povezane vesti – “Niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije”

Upitan “hoće li Crnogorci, njih 45 odsto koliko ih se deklarisalo 2011, na popisu, sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da SPC na protestima negira njihov identitet i državu”, on je rekao da neće pozivati Crnogorce da izađu na ulice.

Povodom zahteva na društvenim mrežama građana crnogorske nacionalnosti da izađu na ulice i usprotive se tome, Ðukanović kaže da je to opasna zona.

“Ne mislim da su potrebna okupljanja na drugoj strani. Smatram da treba poći od toga da smo voljom građana obnovili instituciju i da država kroz svoje institucije treba da brani građane. Ne treba državni organi da pozivaju građane na okupljanje i da pozivaju na raspirivanje strasti”, poručio je Ðukanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar