Vesti
21.12.2023. 11:16
Beta

Đedović Handanović

Ko to ulaže MILIJARDE dolara u Srbiju

srbija kina
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa zamenikom ministra prirodnih resursa Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva, obnovljivih izvora energije i povezivanju obrazovnih i naučnih institucija dve zemlje.

"Veoma smo zahvalni Kini na sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i strateškom partnerstvu u rudarskom sektoru koje daje odlične rezultate. Od dolaska u Srbiju, pa do kraja novembra ove godine, Ziđin majning grupa je sačuvala radna mesta i povećala broj zaposlenih na više od 7.000 što je od velikog značaja za celu istočnu Srbiju", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je posle dugo godina, rekonstruisana i proširena topionica u Boru koja obezbeđuje veću proizvodnju, kvalitetniji vazduh, bolje uslove rada i razvoj lanaca vrednosti u Srbiji. 

Ona je podsetila da su pre nekoliko meseci u Kini potpisani memorandumi o razumevanju sa kineskom "Ziđin majning grupom" o novim ulaganjima.

"Srbija će se zahvaljujući novom investicionom ciklusu od čak 3,8 milijardi dolara svrstati među najveće proizvođače bakra u Evropi i vodeće proizvođače zlata. 'Ziđin majing grupa' će izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 300 MW za svoje potrebe, čime će se obezbediti sinergija rudarstva i obnovljivih izvora energije i bolja zaštita životne sredine", rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je kineska kompanija "Shanghai Fengling Renewables" zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji, posebno zelenog vodonika koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Istakla je da ta kompanija sa "Ziđin majning grupom" razmatra izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a "Ziđinu" omogućilo smanjenje troškova.

Planirana su, kako je rekla, ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije za proizvodnju energije vodoničnim gorivom, čime bi  Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta.

Džuan Šaoćin je rekao je da Kina i Srbija razvijaju duboko i sadržajno prijateljstvo.

On je istakao da je za Kinu veoma važan razvoj rudarstva uz poštovanje standarda životne sredine i interesa društvene zajednice.

"Mi se trudimo da razvijamo rudarski sektor korišćenjem savremenih tehnologija i opreme. Saradnja naše dve zemlje ne treba da se ograničava samo na saradnju u rudarstvu već i u OIE, razmeni naučnika i istraživača, saradnji univerziteta. U poslednje vreme aktivno radimo na izgradnji zelenih rudnika, kakav je i Čukaru Peki u Srbiji, ali i zelenih gradova", rekao je Džuan Šaoćin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve