Đukanović: EU mora da povuče Balkan napred jer drugi ne čekaju skrštenih ruku

Đukanović: EU mora da povuče Balkan napred jer drugi ne čekaju skrštenih ruku


Evropska unija može i mora ponovo da povuče Zapadni Balkan napred, jer druge zemlje neće čekati skrštenih ruku, rekao je u intervjuu za Glas Amerike predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Sada smo u fazi u kojoj je, čini mi se, zahvaljujući raznim krizama kroz koje Evropa prolazila i prolazi i zahvaljujući okolnosti da u ovoj godini imamo evropske parlamentarne izbore, politika proširenja i integracije Zapadnog Balkana negde u drugom planu. Taj zastoj u integraciji i daljoj implementaciji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, druge zemlje ne gledaju skrštenih ruku i ne možemo nipošto se ljutiti na njih jer one to takođe smatraju svojim legitmnim interesima da promovišu svoju politiku, ne samo u svojoj zemlji, već i širom svijeta. Sve nas to stavlja na dodatna iskušenja, i nas na zapadnom Balkanu i EU”, ocenjuje Đukanović.

On je istakao da intergacija regiona znači stabilnost Balkana, ali ni da u ovom trenutku ne vidi potencijal i mogućnost novih sukoba na Zapadnom Balkanu. Đukanović ističe i da je stav Podgorice, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, da se treba što pre vratiti za pregovarački sto i to bez utvrđivanja odgovornosti za prekid pregovora.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar