Vesti
11.08.2022. 12:40
R.E.

Vodostaj

Dunav nikad niži

Reka
Izvor: Shutterstock

Generalni direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Dejan Divac, izjavio je da vodostaj Dunava u njegovom toku kroz Srbiju "nikada nije bio niži", kao i da je "cela ova godina bila ispod prosečnih protoka".

 

Divac je za RTS izjavio da "do sada u ovom periodu godine nije bilo manje izmerenih vodostaja Dunava".

Prema njegovim rečima, da bi se predupredile nepovoljne posledice suše potrebno je izgraditi još akumulacija u kojima će moći da se čuva voda za različite vrste korišćenja.

"Suština upravljanja vodama je stvaranje akumulacija gde vodu možemo da sačuvamo kada je ima, da smanjimo štetu", kazao je Divac.

Prema informacijama iz Lučke kapetanije, reke u Srbiji su plovne ali je zbog niskih vodostaja pojačan nadzor, a signalizacija usmerava brodove da se ne bi nasukali.

Kako bi se obezbedio nesmetani rečni transport, za vikend je intervenisano na dve krizne tačke na Dunavu i na jednoj na Savi, gde su bageri čistili dna od peska kako bi se dobila potrebna dubina i širina plovnog puta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sa Dunavskog keja uklonjeni kilogrami otpada
1

Kompanija Merkel

28.07.2022. 22:05

Sa Dunavskog keja uklonjeni kilogrami otpada

U okviru globalnog volonterskog događaja "Jedan dan za promenu" vodeća agencija za korisničko iskustvo zasnovano na podacima, Merkle, organizovala je akciju čišćenja Dunava.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve