ĐURIĆ: Samit u Parizu otkazan, jer se Priština ponašala neodgovorno

ĐURIĆ: Samit u Parizu otkazan, jer se Priština ponašala neodgovorno

Foto: Tanjug


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da se na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala neodgovorno i da je to bio jedan od razloga za otkazivanje tog samita.

“Oni ne žele da dijaloga bude. To ste mogli da vidite i po izjavama takozvanog premijera privremenih institucija Haradinaja. Oni govore samo o nezavisnosti kao konačnom ishodu i ne pada im na pamet da ukinu takse na srpsku robu”, rekao je Đurić za RTS.

Povezane vestiVučić: Srbija i Crna Gora treba da spuste tenzije

On je ocenio da je neko u Prištini veoma nervozan zbog činjenice da Srbija nastavlja s razvojem i napretkom, dok su na Kosovu i Metohiji za više od jedne četvrtine niže plate, postoji ekonomska besperspektivnost i strah od jačanja Srbije.

Foto: Kancelarija za medije predsednika Srbije

Foto: Kancelarija za medije predsednika Srbije

Đurić je rekao da ništa konstruktivno nije moglo da se čuje na radnom pripremnom sastanku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o ispunjenju uslova za održavanje samita u Parizu. On je rekao da je to preneo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da je između ostalog, Vučić zbog toga obavestio javnost da nema dobrih izleda da će samita u Parizu biti.

“Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a srpska strana se ponašala”, rekao je Đurić.

Povezane vesti – Amerika: Beograd i Priština da razgovaraju bez provokacija

Upitan da li će Srbija, ako se u dijalog uključe SAD, tražiti da se uključi Rusija, Đurić je rekao da se Srbija zalaže za izbalansiran način vođenja razgovora.

Ukazao je da 2008. tema KiM bila skinuta sa stola za većinu tih zapadnih zemalja, ali da se danas ponovo govori o stavu Srbije kada je reč o KiM, odnosno da ne može da se to pitanje rešava bez učešća Srbije.

Na pitanje može li bez Rusuje, Đurić odgovara da naravno da ne može.

Novi ambasadori SAD i Rusije

U Beograd stižu novi ambasadori SAD i Rusije, obojica specijalci za Balkan, Entoni Godfri i Bocan-Harčenko, a Đurić kaže da misli da se oni čak i međusobno poznaju, jer je novi američki amabasor službovao u Moskvi kao zamenik amabasadora.

Entoni Godfri, novi ambasador SAD u Beogradu

Entoni Godfri, novi ambasador SAD u Beogradu

Povezane vesti – Predsednik Srbije o novim ambasadorima u Srbiji

“Imao sam priliku i čast da upoznam Bocan-Harčenka koji je veliki poznavalac Srbije, prijatelj Srbije, poznavalac odnosa Beograda i Prištine, jer je 2006. godine bio uključen u razgovore u Beču – rekao je Đurić.

“U našem interesu je da se razgovara, da održimo stabilnost, da vidimo da li je nešto moguće da se rešava, ali u sadšanjim okolnostima to nije na horizontu”, dodao je Đurić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar