Vesti
02.05.2019. 18:49
Beta

Đurić: Vulinov stav o Kosovu nije napad na ustavno uređenje Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić ocenio je da izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da je za razgraničenje, odnosno da se izmedju Srbije i Kosova uspostavi "što pre tvrda i čvrsta granica", ne predstavlja napad na ustavno uređenje Srbije.

"Vulin je imao hrabrosti da iznese svoj stav i ja to pozdravljam. Svako ima pravo da u okviru unutrašnjeg dijaloga kaže kako bi trebalo rešiti pitanje Kosova i Metohije. Ne mislim da to što je Vulin izneo svoj stav po pitanju KiM napad na ustavno uredjenje, ni približno tome", rekao je Đurić na konferenciji u SNS čiji je funkcioner.

Neodgovorni...

On je naveo i da će o sudbini Kosova "odlučivati građani", ali da sada "nemaju o čemu da odlučuju zbog nekih neodgovornih ljudi u međunarodnoj zajednici i Prištini koji ne ostavljaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema".

Govoreći o sastancima državnog vrha u Berlinu on je rekao da je stvorena jasna slika o tome šta ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu.

Đurić je potom najavio i da će i narednih nekoliko dana biti vođeni razgovori s političkim predstavnicima Srba sa Kosova verovatno uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kome će biti donete odluke po pitanju taksi na uvoz robe iz Srbije.

"Ko je kriv za šverc robe?"

On je rekao da je srpskoj ekonomiji uvodjenjem tih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou, a dodao je i da se srpska roba švercuje na Kosovo i upitao Prištinu ko je odgovoran za taj šverc i čije firme profitiraju.

Upitan o istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera ivanoviča Djurić je rekao da su sramni pokušaji pojedinaca da implicitno optuže vlast u Beogradu za njegovo ubistvo zbog različitih stavova tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2017. godine.

Djurić je rekao i da je Oliver Ivanović bio u zatvoru tri i po godine, i da su za to vreme i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju na "najeksplicitniji način" pozivali na njegovo oslobodjenje.

Đurić opoziciji: Srbija neće biti ni Majdan ni Karakas
Povodom najave opozicije da će svakodnevno protestvovati u Beogradu Đurić je poručio da Srbija neće biti ni "Majdan" ni Karakas i da se vlast neće osvajati na ulici.

"Razgovori se ne vode na ulici, već u parlamentu, gde sede izabrani predstavnici građana. Ako su se nadali da će u Srbiji biti 'Majdan' ili Karakas neka ni ne sanjaju o tome, jer im to niko u Srbiji neće dozvoliti", rekao je Đurić.

On je kazao i da se ne iznenadi opozicija ako se ispred opština gde su oni vlast okupe gradjani i na "miran demokratski način" pokažu nezadovoljstvo njihovim radom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve