Vesti
04.09.2020. 14:49
Marko R. Petrović

Dva putića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od Grenela do Lajčaka. Srpski predsednik i kosovski premijer imaće naporan produženi vikend. Najpre će u Vašingtonu sa specijalnim savetnikom američkog predsednika Ričardom Grenelom da razgovaraju o ekonomskim temama. A onda će tri dana kasnije u Briselu, u društvu šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja i specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka, diskutovati o temama kao što su pitanja manjinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine.

„Kao deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, na sastanku će biti reči o aranžmanima nevećinske zajednice i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine. Ovog vikenda, uoči sastanka na visokom nivou, specijalni predstavnik EU Lajčak biće domaćin četvrtog sastanka na ekspertskom nivou o prethodno razmatranim temama, a to su nestale i raseljene osobe i ekonomska saradnja“, navodi se u saopštenju evropske službe za spoljne poslove.

Povezane vesti - GRENEL: Slažem se sa Vučićem, niko ne zna šta će biti teme razgovora u petak

U diplomatskim izvorima u Briselu Tanjugu je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u ponedeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

„Cilj EU je da se razgovara o svim otvorenim temama i dođe do obostrano prihvatljivog dogovora što je pre moguće i sveobuhvatno pravno obavezujućeg rešenja na sva otvorena pitanja“, izjavio je potom portparol EU Peter Stano.

Uoči Brisela, delegacije Srbije i Kosova u Beloj kući u Vašingtonu imaće dvodnevni sastanak u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Domaćini skupa su specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

O'Brajan je u poruci objavljenoj na Tviter nalogu američkog Saveta za nacionalnu bezbednost napisao da će „važni razgovori unaprediti mir kroz ekonomsku saradnju“.

„Od posvećenosti dijalogu oba lidera koristi će imati i Srbija i Kosovo“, poručio je O'Brajan.

Povezane vesti - Teška tema

Istovremeno, Grenel je naveo da Sjedinjene Države nemaju nikakav tajni plan kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine, ističući da će teme razgovora biti ekonomske prirode.

„Isključivo smo fokusirani na implementaciju sporazuma u vezi sa kojima smo se već dogovorili - o avio-liniji, železnici i auto-putu. Ti sporazumi će nam omogućiti da izgradimo ekonomski razvoj - rekao je on, dodajući da će se o ovim sporazumima, koji još nisu sprovedeni, razgovarati i ove nedelje. A potom će se diskutovati i o dodatnim pitanjima „koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj“.

Prema njegovim rečima, testiraće da li „postoji želja kod stranaka da pričaju o tim pitanjima“.

„Mislim da ćemo predstaviti skoro svako pitanje, ali zavisiće od njih da li žele da idu dalje sa tim“, rekao je i dodao da „jedino što će da traže jeste da, ukoliko žele pomoć SAD, ako žele razvojne dolare, onda je potreban napredak na ekonomskom planu“.

„Ne želimo da gubimo naš novac“, kazao je zvaničnik američke administracije.

Povezane vesti - “ŽELI BRZO REŠENJE” Kurti: Grenel vrši pritisak na Kosovo

A na šta bi američki novac, ukoliko pregovarači uspeju da ga obezbede, mogao da bude potrošen, može samo da se nagađa. Neimenovani izvori sa prištinske strane najavljuju čak da bi Hoti u Beloj kući mogao da predstavi velike projekte vredne tri milijarde dolara, kao što su železnica Prizren-Drač, energetski gasovod Skoplje-Priština, te višemodna stanica koja dostiže vrednost od 50 miliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve