Društvo
01.12.2017. 10:56
R.E.

DVA ZAPLENJENA MRKA MEDVEDA IMAJU NOVI DOM U NEMAČKOJ: Medvedi na sigurnom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dva mrka medveda, koja su krajem oktobra 2016. godine oduzeta fizičkom licu u Srbobranu, od srede se nalaze u specijalizovanom prihvatilištu „BDRENWALD Müritz" u Nemačkoj. Životinje je, nakon nešto više od godinu dana boravka u Zoološkom vrtu u Beogradu, za transport u novi dom pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Medvedi u Srbobranu 2016 godine; Foto: Vier Pfoten

U tome su im pomogli austrijska nevladina organizacija „Vier Pfoten" (Četiri Šape) i poseban tim za transport mrkih medveda „Četiri Šape" iz Bugarske, kao i zaposleni u beogradskom Zoološkom vrtu, gde su dva medveda i rođena, 2003. godine. Međutim, oni su zbog nepostojanja zakonskih propisa kojima se ograničava držanje opasnih divljih životinja u zatočeništvu, veći deo svog života proveli u sklopu cirkusa u neodgovarajućim uslovima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Beogradski Zoološki vrt, priprema medveda za transport; Foto: Zoran Rajic

Imajući u vidu da su ova dva mrka medveda rođena i odrasla u zatočeništvu, njihovo puštanje u prirodu nije moguće, pa su uslovi u prihvatilištu nešto najbliže slobodnoj prirodi. Nemački „BDRENWALD Müritz" ima znatno bolje i naprednije uslove nego Srbija kada je reč o rehabilitaciji ovih životinja, pa će mrki medvedi konačno imati priliku da ispoljavaju svoje prirodno ponašanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve