Vesti
29.04.2019. 19:01
Beta

DW: Beogradu i Prištini će u Berlinu biti ponuđen model dve Nemačke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zapadnobalkanski samit u Berlinu sazvan je za sa ciljem "razmene mišljenja", piše Dojče vele, ali dodaje da će se zapravo sve vrteti oko pokretanja dijaloga Beograd-Priština kao i da je u igru ušao i jedan istorijski model - model dve Nemačke.

Kako DW saznaje iz krugova bliskih nemačkoj vladi, kao moguće rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine u igru je ušao jedan istorijski model: Sporazum o temeljima za međusobne odnose koji je 1972. sklopljen između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

Sporazum je donesen u jeku politike približavanja tadašnjeg kancelara Vilija Branta, a otvorio je mogućnost za sprovođenje nekih rešenja po principu "vuk sit, ovce na broju", u okviru kojeg su zemlje koliko-toliko normalizovale odnose, a da nisu službeno priznale jedna drugu, podseća DW.

Ali da li taj model može da se primeni u slučaja Srbije i Kosova? Diplomatski izvori za DW procenjuju da je teško za očekivati da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić staviti svoj potpis ispod dokumenta koji Srbiji brani blokiranje zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, jer bi to de facto značilo i priznanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vučić ionako već danima pokušava da smanji očekivanja od samita u Berlinu, a u tome ga prati i premijerka Ana Brnabić, piše DW, navodeći i da signali iz Prištine uoči berlinskog susreta nisu baš ohrabrujući.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da od samita ne bi trebalo očekivati mnogo, a premijer Ramuš Haradinaj je u poslednjem razgovoru pred odlazak u Berlin od Srbije zatražio isplatu ratne štete, što baš i ne deluje kao deeskalacija.

DW ocenjuje da je jedan od najvažnijih zadataka današnjeg samita za Berlin je da se napokon zakopa ideja u razmeni teritorija, kao moguće rešenje blokade pregovora.

https://twitter.com/MajaEUspox/status/1122848722067623937

To je jasan stav Angele Merkel od samog početka, ali očigledno je da još uvek postoje glasovi koji se zalažu za tu opciju pa to treba na berlinskom sastanku i suzbiti.

Šmit nema velika očekivanja od samita

Član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, Kristijan Šmit, koji se nedavno vratio iz Beograda i Prištine, gde je pripremao teren za berlinski susret na vrhu, za DW je nedvosmisleno dao do znanja da Berlin ni u kom slučaju neće da pristane na promenu granica na Balkanu.

"Očekujem novu dinamiku za rešavanje nerešenih problema suživota na zapadnom Balkanu, a promene granica sigurno ne spadaju u ta rešenja. Zamisao etnički čistih država na jugoistoku Evrope je nemoguće ostvariti", rekao je Šmit za DW.

Njegova očekivanja od zapadnobalkanskog samita, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, nisu velika.

"Očekujem da će učesnici susreta da se dogovore oko transparentnih pregovora sa jasnim rasporedom što bi na kraju dovelo do cilja, a to je dogovor iza kojeg stoje svi", rekao je Šmit.

On je objasnio i šta smatra preprekama konačnom dogovoru: "Uvođenje posebnih taksi i pitanje pravnog statusa ne bi trebalo da stoji na putu ka rešenju".

I Šmit je jasno ukazao na to da nemački politički vrh smatra da je došlo vreme da EU na čelu sa Nemačkom i Francuskom stvari preuzme u svoje ruke.

Merkel "izuzetno ljuta" na Mogerini zbog ideja o promeni granica

Povodom uloge EU, kako za DW kažu poznavaoci prilika u Briselu, kancelarka Merkel je "izuzetno ljuta" na visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini zbog njenog podržavanja ideje o razmeni teritorija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

Kako piše Radio Slobodna Evropa, Mogerini zbog toga uopšte nije ni bila pozvana na samit, već predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Ali zbog njegove sprečenosti, Federika Mogerini ipak dolazi, ali u funkciji Junkerove zamenice, tj. potpredsednice Evropske komisije.

Pročitajte još:

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve