Vesti
01.04.2019. 15:10
DR Borislav Agapijev

EKONOMSKA ANALIZA DR BORISLAV AGAPIJEV: Kad laž ostane bez nogu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svakim danom je sve belodanije da se svetske centralne banke se nalaze u nezavidnoj situaciji. Dobra i jednostavna nalogija ove, na prvi pogled vrlo komplikovane teme, podseća na nepametnog molera koji nije razumeo da se poslednje lakira oko vrata. Svetske centralne banke se sada nalaze u nebranom groždju masivne kampanje skidanja kamata, lečile su pogrešno finansijske sisteme i ekonomije ubacivanjem mase elektronskog novca, koji sada ne znaju kako da izbcae odnosno da povrate sistem u neko stabilnije stanje gde je bio pre. To se jasno videlo nedavno u Americi gde je FED, (centralna banka SAD) objavila da će u septembru prestati sa povlačenjem triliona dolara koje su ubacili u sistem, i da će ga ostaviti sa više nego trostruko povećanom novčanom masom, odnosno pokrićem iste u vidu njihovog imovinskog lista.
Drugim rečima, FED je kapitulirao pred stalnim gundjanjem, molbama i žalbama da prestanu sa povlačenjem monetarnog dopinga kao stimulansa. Na prvi pogled ozbiljnijim posmatračima to nije nikavo iznenadjenje i oni znaju da je to FED uradio da ne bi išao protiv tržišta i berzi. Dakle, tako poslušna reakcija je trebalo da bude recimo nagradjenja nekim skokom na tržitima i berzamanovca i kapitala, ali nije bilo tako - nego suprotno. Da bi shvatili šta se tu dešava, moramo dodatno da pojasnimo. I pored stalnih i neprestanih proklamacija, već više godina, od strane raznih funkcionera i ekonomista da je situacija divna i krasna i da su se svetske ekonomije oporavile i da su već godinama spremne za novi talas besomučne potrošnje na kredit. Pa još vičući da se zvanična stopa nezaposlenosti spustila na istorijski niske nivoe, opet se jasno oseća stalno neka nelagodnost i strepnja u vazduhu da nešto nije u redu. Jer ako je sve tako lepo, zašto već toliko gidina drže kamate toliko nisko i utrpavaju sav taj novac u sistem?

Naravno, poslednja lagana faza podizanja kamata je bila samo predstava i montaža da se podrži ta zvanična priča. Šta ako je u stvari ekonomska situacija mnogo lošija nego što se već godinama besomučno prikazuje i deklariše na sav glas? Ta nelagodnost je već više godina u vazduhu, ali je nasilno zataškavana i zalivana opijanjem preko "reka monetarne rakije." Likovi na berzama su se slagali zbog toga što im je to išlo na ruku kao prvima koji mogu da zagrabe od svog tog utrpavanja novostvorenog noca ali oni takodje znaju da je priča malo drugačija i složenija. Zato se dešavaju periodicne frke i panike kada se desi nesto sto odudara od te divne i krasne price prelepe buducnosti. To što se desilo nedavno kada je FED priznao da će da prestane sa povlačenjem "pića" je onda u stvari mnogo više uznemirilo sve na terevenci, koji se ne uzbudjuju mnogo zbog toga što će "rakija" prestati da se povlači, zbog toga što su to i očekivali, već zbog toga što se pitaju šta to FED zna loše zbog čega je objavio ovu vest a neće da kaže.
Sumnja u to nešto veoma loše je ono što se inače jasno pojavljuje na tržištima državnih obveznica, gde su kamate nekoliko gidna unapred vrlo pale, pokazujući kako investitori na trzištima obveznica predvidjaju recesiju vrlo skoro. To se naravno kosi sa sadašnjim proklamacijama kako je - sve divno.
U sve ovo se uklapa i sada već jasna priča o sinhronizovanom usporavanju svetskih razvijenih ekonomija, gde je neobuzdani porast cena nekretnina prestao, i da cene padaju u SAD, Australiji, Kanadi, a i Kina je malo labva. U to sve idu i polticke i trgovinske čarke i sukobi, pa logično da cela ta ekonomska popara nije baš ukusna. Ne trebamo sumnjati da će reakcija u budućnosti biti još više "rakije", a sada smo sve više u situaciji da moler prestaje da lakira i počinje da uvidja gde je u sobi. Tek će mo da vidimo reakcije berzi i tržišta kada i oni počnu da shvataju da su se monetarni moleri, za koje su mislili da su neprikosnoveni, u stvari zakucali u ugao bez izlaza. Neće nužno biti neki veliki finasijski genije da se pogodi kakva reakcija će da bude.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve