Vesti
16.08.2019. 11:42
Marko R. Petrović/Foto: Oksana Skendžić

EKSKLUZIVNO BILJANA PLAVŠIĆ: Da se nije trgovalo, rat bi se završio ranije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na stolu u dnevnoj sobi Biljane Plavšić uramljena je slika patrijarha Pavla. Na zidu okačene ikone. Sa police ispod televizora izviruje lice Ratka Mladića na koricama knjige „Komandant". Nekadašnja predsednica Republike Srpske, potom i haška osuđenica, vreme danas provodi uglavnom čitajući knjige. Trenutno čita sve što je u poslednje vreme izašlo, a tiče se kralja Aleksandra. Prati, međutim, i ono što piše štampa i što objavljuju drugi mediji. A gotovo svakog dana u javnost izađu neki novi podaci i "podaci" o padu Krajine, akcijama "Bljesak" i "Oluja", ratu u BiH... Upravo to je i nateralo Biljanu Plavšić da razgovorom za "Ekspres" prekine ćutanje na koje se zarekla pre skoro godinu dana. Iako ima punih 89 godina, i dalje se seća puno detalja iz ratnih vremena. Od mnogih joj ni danas nije dobro, pre svega od onih koji govore o sudbini srpskog naroda, ali i ponašanju onih za koje Bosna "nije bila ratište nego tržište".

"Da se nije trgovalo, rat bi se završio ranije - zaključuje Plavšićeva. "Informacije koje preko televizije i kroz štampu pratim govore o nekim događajima u kojima sam ja na jedan čudnovat način učestvovala i nije sve to tako pravolinijski. Ima mnogo detalja koji utiču na te linije, a meni su poznati."

Govorimo o onome što se pisalo o "Oluji", "Bljesku", Srebrenici, o svemu što se dešavalo 1995? Šta se od onog što ste pročitali ili čuli ne slaže sa onim što ste doživeli?

"Složila bih se sa onim što je u nekim glavnim odrednicama pisano. Ali šta je prouzrokovalo to? Šta je ono što je iza scene bilo i što objašnjava tu situaciju."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Složili biste se sa time da je pad Krajine bio dogovoren, da je sve to posledica javašluka i koristoljublja na srpskoj strani, poremećenih odnosa među liderima u srpskim entitetima...

"Od svega toga najsudbonosniji je bio odnos Miloševića i Tuđmana. Kao dva verna prijatelja koji su se dogovarali u momentu kad se raspadala Jugoslavija. Ja nisam bila od nekog poverenja Miloševiću, ali sam bila neizbežna u tim raspravama. Slučajnost je da sam u Hagu bila na istom spratu sa Miloševićem. Noć kad su ga doveli, pitali su me da li ja mogu da ne razgovaram sa njim, a od njega će isto tražiti. Kažem: Nisam ni ranije mnogo razgovarala sa njim. Nismo razgovarali i bili smo pod posebnom prismotrom. Ali kada se šetamo, dvoje po dvoje, on obično stane pored mene. I tako idemo. On u zrak priča, ja mu u zrak odgovaram. Tada sam videla, a i ranije dok smo na slobodi bili, kako on kaže Franjo. Znate, kad kaže Franjo, to je neko jako blizak njemu. Moj zaključak je bio da se on o svemu dogovarao sa Tuđmanom."

https://www.youtube.com/watch?v=e4lqZ1vT7u8&fbclid=IwAR10VbGUQ_Fy8myMYr…

O tome zašto je Krajišnik nudio novac Miloradu Dodiku, koliko je para Ratko Mladić tražio za odbranu Krajine, i šta je Holbruk ispričao Biljani Plavšić, pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od danas na kisocima…

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve