Vesti
24.03.2023. 02:05
R.E.

Novi broj

"Ekspres" na kioscima: Intervju Avram Izrael, Milovo sve ili ništa, Ide li se u kafanu bez cigareta?

dsad
Izvor: Ekspres

U novom broju nedeljnika "Ekspres" koji je od petka 24.3.2023. na svim kioscima pročitajte:

Intervju Avram Izrael: Skupo smo plaćali dostojanstvene, ali nerazumne odluke

Upravo je toliko NATO sejao smrt po našoj otadžbini u akciji pod nazivom "Saveznička snaga", koju u Srbiji mnogi pogrešno zovu "Milosrdni anđeo". Čovek koji je postao simbol odbrane Beograda i čije smo reči i legendarno "Gotovo!" slušali svakodnevno tih ratnih dana, Avram Izrael, kao nekadašnji načelnik Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje, u ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik "Ekspres" evocira uspomene na jedan od najtežih perioda u životima svih nas, evocira sećanja na događaje koji su ostali urezani u dušama građana Srbije i Beograđana i objašnjava zbog čega misli da se posle svega država Srbija ipak ogrešila o njega i njegove ratne saradnike.

(..)

"Nadam se da ćemo naći mudrosti i snage da sačuvamo svoje dostojanstvo, ali i da sačuvamo Srbiju i sve građane novog stradanja, novih sankcija, bede, nemaštine. Nije lako, teško je, naravno da je teško, i istorija će jednog dana pisati kako smo ili doneli tešku, ali mudru odluku, ili kako smo opet bili "nebeski, narod, ponositi i prkosni"...

(...)

"Tri su predloga za moje odlikovanje poslata nadležnoj kancelariji u vreme "demokratske" i aktuelne vlasti. Epilog znate, što bi narod rekao, od kancelarije "ni pisma ni razglednice". Kako vreme prolazi, i svojevrsno priznanje Beograđana, verovatno najsvetlija medalja, koju sam osećao skoro na svakom koraku u Beogradu, bledi".

Milo Đukanović
Izvor: EPA / Boris Pejovic

Milovo sve ili ništa

Milo Đukanović je još u vreme antibirokratske revolucije, dakle krajem ’80-ih godina 20. veka, kao jedan od jurišnika u obračunu sa "starom gardom" u komunističkoj partiji, zaradio nadimak Milo Britva. Ta je britva od tada sasekla mnoge. Od upotrebe se, doduše, dosta i istupila. Već naredne nedelje biće jasno da li je postala potpuno tupa ili može da zada još jedan rez.

(...)

̈Kockarski potez koji je Đukanović povukao raspuštanjem parlamenta tri dana pre predsedničkih izbora u prvom trenutku izgleda da se isplatio lideru DPS-a jer je pojedinačno osvojio najviše glasova. Nedovoljno, međutim, za pobedu u prvom krugu.

(...)

Jakov Milatović, koji će stati na crtu lideru DPS-a u drugom izbornom krugu, svega je nekoliko godina stariji u odnosu na to koliko je Đukanović na vlasti. Što bi se reklo – on za drugo osim za Đukanovića i ne zna.

Cigarete
Izvor: Shutterstock

Užitak od milion dinara

Kafana je u Srbiji mnogo značajnija nego u drugim državama. Mi volimo kafane. One su ovde nešto poput utočišta za ljude. U kafane idu i tužni i srećni. Tamo se prebolevaju ljubavi, sklapaju prijateljstva, kumstva, poslovi... Kafana je u Srbiji sveto mesto. Zamislite onda, takvim ljudima zabranite da puše u kafani. Najbolje da zabrane i alkohol, i naprave od njih biblioteke. Svesna toga u kakvoj državi želi da uvede ovu promenu, ministarka zdravlja Danica Grujičić je možda pronašla rešenje. Jer, ako nešto volimo više od kafane i cigareta, to je onda novac.

(...)

̈Opet ćemo imati privatne žurke kao za vreme korone po "Airbnb" apartmanima gde će moći da se puši, zar ne? I najveći problem, kao i tokom korone, svi znamo da će se i ovaj zakon kao i svi do sada implementirati selektivno. Pa za vreme korone, za vreme epidemije, sve vreme su radili pojedini lokali i svi su to znali, ali se ništa nije poduzimalo. Zašto bi sada bilo drugačije?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve