Vesti
10.01.2022. 20:05
Tanjug

Da ne brinemo

Energenata ima dovoljno, grejanje i 24 sata

radijator
Izvor: Shutterstock

Država je obezbedila dovoljne količine energenata za domaćinstva i privredu, pa neće biti zastoja u isporuci, rečeno je u Vladi Srbije na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Takođe, ocenjeno je da je dodatnim uvozom električne energije osigurana energetska bezbednost u zemlji.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da su na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Predstavljeni su izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta, kao i informacije o proizvodnji, transportu i potrošnji uglja u termokapacitetima.

S obzirom na to da je najavljen pad temperature, na sednici je bilo reči i o planovima za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije rekli su da proizvodni kapaciteti normalno rade u uslovima intenzivnih snežnih padavina i niskih temperatura.

Poručili su da se preduzimaju sve neophodne mere kako bi proizvodnja, transport i potrošnja uglja bila na planiranom nivou. Kada su u pitanju hidrokapaciteti, rekli su, da oni rade u uobičajenom režimu za ovaj period godine.

Iz EDS-a je navedeno da snežne padavine za sada nisu dovele do ozbiljnijih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, kao i da prenosni sistem funkcioniše bez problema.

Na sednici se razgovaralo i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i zaključeno je da se zbog niskih temperatura očekuje rast potrošnje gasa u narednim danima.

Isporuka toplotne energije odvija se bez većih problema, rekli su iz Beogradskih elektrana, te najavili da će se od utorka korisnicima daljinskog grejanja isporučivati toplotna energija 24 časa dnevno zbog predstojećih ledenih dana.

Na sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", JKP "Beogradske elektrane", kao i članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica i Srbija Kargo, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Hvala što radite da bismo i za praznike imali struju"
KOSTOLAC TERMOELEKTRANA VUCIC

Aleksandar Vučić

19.12.2021. 11:42

"Hvala što radite da bismo i za praznike imali struju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je termoelektranu u Kostolcu i zahvalio rudarima zbog toga što rade i na praznike kako bi građani imali struju.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve